Predstavljena knjiga "Prvo računalo - Roman za odraslu djecu"

Zaprešićki nakladnik Grafički studio predstavio je večeras knjigu Nenada Piskača "Prvo računalo Roman za odraslu djecu".

O knjizi su govorili profesor sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Marko Samardžija, književnik Josip Palada i autor Nenad Piskač.

"Roman 'Prvo računalo' nije moguće razumjeti bez kršćanskoga vitalizma", napomenuo je prof. Samardžija, ističući da unatoč ratu, stradanju i odrastanju u nesretnim okolnostima roman nudi vjeru u bolje sutra.

"Autor je vješt u uporabi hrvatskoga jezika kao medija," a u romanu se umješno služi slavonskom štokavštinom, standardnim jezikom i razgovornom čakavštinom, kazao je prof. Samardžija.

"Nama starijima koji smo bili u ratu često nisu vjerovali ni povjesničari, istaknuo je književnik Palada, te izrazio nadu da će Piskačevu romanu povjerovati i dječica i mladež.

"Nakon što je zaštićeni haaški svjedok Stjepan Mesić svjedočio u Haagu, odlučio sam napisati roman s tematikom iz Domovinskoga rata", rekao je Nenad Piskač.

Napomenuo je kako je prvu napisanu priču dao ženi da ju pročita prije spavanja djeci. "Kako su djeca tražila nastavak priče, ja sam tako na poticaj svjedoka Mesića i inzistiranje svoje djece napisao ovaj roman," dodao je Piskač.

Također je kazao kako je roman "posvetio junakinji Domovinskoga rata - Kati Šoljić i Anti Gotovini, sinu generala Gotovine", te najavio da će primjerak romana dostaviti "antijunakinji Domovinskoga rata Carli del Ponte."

"Primjerak romana dostavit ću i svim hrvatskim braniteljima koji leže ili će ležati u haaškom zatvoru samo zato što su se usudili braniti svoju domovinu od velikosrpske agresije", naglasio je Nenad Piskač.

Knjigu je uredio nedavno preminuli hrvatski književnik Dubravko Horvatić.

"Prvo računalo - Roman za odraslu djecu" (96 str.) elipsa je sazrijevanja osnovnoškolca Jure Kolarevića od početka velikosrpske agresije na Hrvatsku preko progonstva u vlastitoj domovini do povratka u zavičaj, ističe nakladnik na omotu knjige. Kako dodaje, "upečatljiva karakterologija, lirski pasaži i dokumentaristika svrstavaju ovaj roman u sam vrh hrvatske književnosti tog žanra."

Nenad Piskač (1962.) je hrvatski književnik i novinar. Objavio je više knjiga, a među ostalima i knjigu eseja "Poražena Hrvatska".

(Hina) xmk ysp

Pročitajte više