Predstavljena monografija o smreci darovanoj Svetom Ocu

Monografija "Svetom Ocu na dar", u kojoj je slikom i riječju opisan put od sječe do postavljanja goranske smreke u Vatikanu 2002., predstavljena je danas u Delnicama. L

Izdavač su "Hrvatske šume", a pokretač izdavanja monografije Uprava šuma Delnice s čijeg područja je smreka. Na predstavljanju monografije bili su nadbiskup riječki Ivan Devčić i član Uprave "Hrvatskih šuma" Branko Štulić.

Tradicija darivanja božićnog stabla za središnji vatikanski Trg svetoga Petra stara je 21 godinu. Hrvatska je dobila čast darivati stablo 2002. godine, a cjelokupan posao pronalaženja i otpreme stabla prepušten je "Hrvatskim šumama", dok je cijelim projektom koordiniralo pet ministarstava.

Odgovarajuća smreka pronađena je na predjelu Javornik između Lokava i Delnica. Bila je visoka 27 metara, teška sedam tona, a pri dnu njezino je deblo imalo promjer 65 centimetara. Početkom prosinca ispiljena je, natovarena na kamion i odvezena u Vatikan. Uz nju, Vatikanu je darovana i smreka od šest metara visine za salu za audijencije te još tridesetak manjih za ukrašavanje prostorija u Vatikanu. Na svečanosti, nakon postavljanja smreke na Trgu svetoga Petra, bilo je brojno hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom RH Stjepanom Mesićem.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više