Predstavljena monografija "Palača za novo stoljeće"

Opsežna monografija o Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" "Palača za novo stoljeće" predstavljena je večeras u Zagrebu. L

Monografija je tiskana u povodu 30 godina postojanja dvorane, a ta je obljetnica "Palače glazbe" proslavljena koncem prošle godine, 29. prosinca, na 30. obljetnicu svečanog otvorenja.

Nakladnik monografije je KD "V. Lisinski", a večeras su je u knjižari Profil Megastore predstavili ravnatelj Dvorane Lovro Lisičić, akademik Nedjeljko Fabrio, dogradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik Antun Vujić i u ime Profila Pavle Kalinić.

Akademik Fabrio istaknuo je da se monografijom želi podsjetiti hrvatsku glazbenu javnost na 30 godina te prvorazredne institucije, simbola Zagreba, u kojoj su nastupali svjetski poznati umjetnici.

Dugogodišnji ravnatelj KD "Vatroslav Lisinski" Lovro Lisičić izrazio je zadovoljstvo tiskanjem tog djela koje svjedoči povijest dvorane kroz koju je u proteklih 30 godina prošlo oko deset milijuna posjetitelja. U njoj je, istaknuo je, održano više od deset tisuća najrazličitijih kulturnih i ostalih događaja, a ugostila je najuglednije svjetske umjetnike.

Objašnjavajući naslov monografije "Palača za novo stoljeće" dodao je kako je to ujedno formula dvorane za početak 21. stoljeća, a to znači sretan spoj sjajne tradicije i novog kulturnog senzibiliteta, odnosno otvaranja dvorane mladoj publici.

Lisičić je kazao kako se među brojnim glazbenim manifestacijama vezanih uz dvoranu svakako treba istaknuti Muzički biennale, zatim ciklusi Zagrebačkih simfoničara, Zagrebačke filharmonije, koncerata u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, nastupe najpoznatijih hrvatskih komornih ansambala, koncerte u organizaciji Muzičke akademije, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i druge.

Monografiju je uredila glazbena urednica Hrvatskog radija Marija Barbieri.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više