Predstavljena nova anketa za 7. i 8. izbornu jedinicu, HDZ zasad vodi

Foto: Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV večeras je objavio anketu za 7. i 8. izbornu jedinicu pred nadolazeće parlamentarne izbore. Jučer su objavljene ankete za 9. i 10. jedinicu.

8. izborna jedinica

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija. Tradicionalno je crvena, no razlika između HDZ-a i SDP-a se, pogotovo nakon prekrajanja izbornih jedinica, polako smanjuje, iako još postoji.

 1. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 26.1% - 5 mandata
 2. HDZ i partneri 17% - 4 mandata
 3. IDS 13% - 2 mandata
 4. Možemo 9.4% - 2 mandata
 5. Domovinski pokret i partneri 5.3% - 1 mandat

Prag ne prelaze, ali su mu relativno blizu, koalicija Mosta i Suverenista, koju podržava 4.5 posto ispitanica i ispitanika, te Radnička fronta, koja je na nešto malo više od 3 posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2 i pol posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14.1 posto.

7. izborna jedinica

Sedma izborna jedinica se proteže na čak pet županija, cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Tako se nakon prekrajanja izbornih jedinica u ovoj, apsolutno najvećoj, nalaze istovremeno Petrinja, Matulji i Obrovac. Prednost i u njoj ostvaruje HDZ.

 1. HDZ i partneri 32.7% - 7 mandata
 2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde 21.2% - 4 mandata
 3. Domovinski pokret i partneri 11.2% - 2 mandata
 4. Most i partneri 5% - 1 mandat

Tik ispod praga ostaje platforma Možemo, koja je na 4.7 posto podrške, te Reformisti, koji ovdje idu mimo SDP-a i uživaju 4.3 posto podrške. Svi ostali ostvaruju pojedinačno manje od 2.5 posto podrške, a visok postotak neodlučnih vidljiv je i ovdje, 12.2 posto.

Zbrojeni mandati u četiri izborne jedinice 

Nakon 4 obrađene izborne jedinice (7., 8, .9, i 10.), HDZ vodi.

 1. HDZ i partneri - 26 mandata
 2. SDP-ova koalicija Rijeke pravde - 16 mandata
 3. Domovinski pokret i partneri - 6 mandata
 4. Most i partneri - 3 mandata
 5. Možemo - 3 mandata
 6. IDS - 2 mandata

Istraživanje je naručeno od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 11. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

Pročitajte više