PREDSTAVLJENA OVOGODIŠNJA AKCIJA "GOLI OTOK - NOVI HRVATSKI TURIZAM"

Direktor Multimedijalnog centra u Rijeci Damir Čargonja najavio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da će središnji događaji ovogodišnje izvedbe projekta "Goli otok Novi hrvatski turizam" biti konceptualna izložba Andreja Đerkovića i akcija pod nazivom "Bdijenje".

Predstavnici MMC-a i uzvanici te svi zainteresirani za koncept kakav predlaže MMC za razvoj Golog otoka, posjetit će taj otok 13. i 14. kolovoza, rekao je direktor riječkog MMC-a Čargonja.

Tada će biti postavljena Đerkovićeva konceptualna izložba "Missing" - niz povezanih bijelih pločica s nečitkim porukama ispisanima na Brailleovu pismu - koja, po ideji autora, upozorava i na masovnu tragediju likvidacije stanovništva Srebrenice. Postavljanjem te izložbe na Goli otok MMC želi povezati ta dva strašna mjesta novije povijesti, istaknuto je.

Akciju "Bdijenje" izvest će Damir Čargonja sa svim zainteresiranim umjetnicima, tako da će provesti noć i bdjeti na Golom otoku, u prostoru na kojem će biti postavljena izložba u spomen na sve žrtve: od Bleiburga, Jasenovca, Golog otoka, Vukovara, Sarajeva do Srebrenice.

Riječki MMC tim akcijama želi uspostaviti novu koncepciju razvoja Golog otoka kao umjetničke kolonije, protiveći se namjeri da bude pretvoren u kamenolom, središte "masovnog turizma" ili lovno područje, rečeno je na konferenciji za novinstvo.

Direktor MMC-a Čargonja također je kazao kako je zadaća Primorsko-goranske županije osnovati ustanovu koja će se brinuti za Goli otok. Dodao je da su sada najveća zapreka razvoju otoka neriješeni vlasnički odnosi.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više