Predstavljena Staničićeva knjiga "Porculan Meissen - Beč"

Monografija "Porculan Meisen Beč Zbirka keramike Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb", dugogodišnjega kustosa zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Stanka Staničića, predstavljena je danas u toj muzejskoj kući u sklopu proslave njezine 125. obljetnice.

Riječ je o knjizi u kojoj je predstavljen i obrađen dio bogate Zbirke keramike MUO-a, odnosno odabrano muzejsko blago najstarijih europskih manufaktura porculana - onih u Meissenu i Beču.

Po riječima recenzentice povjesničarke umjetnosti Željke Čorak knjiga donosi iscrpne podatke obrađene na znanstveni, ali i poetičan način o vrijednoj zbirci porculana koju posjeduje Muzej.

Zbog njegove dragocjenosti porculan su često nazivali i "bijelim zlatom", a Staničićeva knjiga gotovo je roman o porculanu koji, rekla je Čorak, donosi brojna zanimljiva poglavlja i govori o načinu na koji se implementirao porculan u Europu.

Upućuju nas, dodala je, i na povijest te tradiciju kolekcionarstva u Hrvatskoj a izazov je i za daljnje njegovanje te tradicije.

Prvi porculanski predmeti ušli su u Zbirku već prvih godina postojanje Muzeja i to iz donacija građana, pojedinačnim otkupima te otkupima iz privatnih kolekcija. Tako je postupno nastajala Zbirka keramike koja, istaknuo je Staničić, ima nacionalnu vrijednost.

Autor je podsjetio da je ideju za izdavanje jedne zaokružene monografije koja bi na dostojan način predstavljala Zbirku keramike MUO potaknuo pokojni Vladimir Maleković, višegodišnji ravnatelj toga muzeja.

Podsjetivši da su do sada već obrađene neke muzejske zbirke, Staničić je istaknuo da je knjiga rezultat sustavnoga rada triju generacija kustosa u razdoblju od pet desetljeća.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović rekao je pak kako se današnji kulturni događaj ponešto razlikuje od uobičajene muzejske prakse. Naime, objasnio je, uobičajeno je da katalozi prate izložbu, dok je danas zapravo izložba prateći događaj uz predstavljanje Staničićeve knjige.

Na izložbi otvorenoj nakon predstavljanja knjige posjetitelji mogu vidjeti reprezentativan izbor od oko 150 eksponata, a nazočne je kroz izložbu proveo Stanko Staničić.

Među ostalima, izloženi su i predmeti koji su naručeni za domaćega naručitelja, kao što su tanjuri s vedutama Zagreb i parka Jurjaves izrađeni u Beču za zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala Jurja Haulika.

Iako je veći dio eksponata već bio predstavljen u sklopu trajnoga postava MUO, Staničić je dodao da je izložba priređena kako bi se, uz proslavu 125. obljetnice Muzeja, posjetiteljima ponovno približilo to muzejsko blago jer je dio Muzeja u kojemu je ono bilo izloženo zbog tehničkih razloga neko vrijeme bio zatvoren.

(Hina) xipet yaz

Pročitajte više