Predstavljena zbirka kratkih queer priča

POQUEERENE priče, zbirka kratkih priča s manjinskom seksualnom tematikom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije predstavljena je večeras u Zagrebu.

Knjiga je nastala kao dio festivala "Queer Zagreb 2004.", održanog u travnju ove godine.

Sadrži 36 priča koje su između 343 pristigle odabrali Rujana Jeger, Vladimir Arsenijević i Boris Dežulović.

Izdavač kaže da se radi o prvoj regionalnoj zbirki priča koja propituje manjinske seksualne identitete, poput homoseksualizma ili lezbijstva, ali područje queera definira i puno šire kroz pitanja nacionalizma, manjinsku problematiku općenito, nedostatak tolerancije, ksenofobiju, šovinizam?

Na predstavljanju u knjižari Tamaris direktorica Instituta Otvoreno društvo Andrea Feldman pozdravila je "urbani spleen" Queerovaca i put da se umjetničkom stavovima bore protiv netolerancije.

Voditeljica projekta Queer kratke priče Nataša Bodrožić, koja je queer definirala kao vrhunski oblik individualizma, kazala je da je rad na projektu bio zanimljiv i naišao na različite odjeke u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji.

Ova nam knjiga govori da je teško naći granicu što je queer (engl. neobičan, čudan, sumnjiv, ali i uvredljiv naziv za homoseksualce), a što straight (engl. ispravno, pravo). Sve to ide zajedno, kazala je Bodrožić.

Queer Zagreb je kulturni festival koji osvještava manjinske seksualne identitete kroz umjetnost, teoriju i aktivizam.

Pročitajte više