predstavljena zbirka pjesama u prozi "gonetanje gomile" zvonimira mrkonjića

Zbirka pjesama u prozi "Gonetanje gomile" Zvonimira Mrkonjića predstavljena je večeras na tribini Književni petak.

Zbirka je objavljena u biblioteci Društva hrvatskih književnika pod brojem 18., i zadnja je pod uredništvom glavnog urednika Dražena Katunarića i članova uredništva Tee Benčić-Rimay i Žarka Paića.

"Gonetanje gomile" Mrkonjić je napisao krajem osamdesetih godina, a na predstavljanju je napomenuo kako nije bilo posebnog razloga da se ono objavi tek dvadesetak godina kasnije. Zbirka obuhvaća 26 pjesama objavljenih na 116 stranica, a veći broj stranica ostao je neispisan.

U pogovoru, koji je naslovio "Spremanje kovčega", Mrkonjić napominje da je riječ o pohvali pjesmi u prozi kao "svojevrsnom kovčegu za prelazna vremena", te dodaje da je ta zbirka na svojevrsnom rubu, odnosno da nastavlja proučavanje pjesme u prozi i premjeravanje njezina djelokruga.

Glavni urednik Dražen Katunarić naglasio je kako autor u zbirci otkriva skriveni metaforički smisao gomile, koju predstavlja kao idealan znak od zaglavnog do odbačenog kamena, onako kako se to tumači biblijskom paradigmom. Za Mrkonjića gomila je svjedok fascinacije komunikacijom s prošlošću te rukopis pun metamorfoza koje upućuju na težnju pjesnika za istinom, istaknuo je, uz ostalo, Katunarić.

Uz autora, o knjizi su govori Miloš Đurđević i Tea Benčić-Rimay, a osim autora, stihove je kazivao i dramski umjetnik Goran Matović.

(Hina) ta mć

Pročitajte više