Predstavljena zbirka pjesama Vesne Parun "Prošireni kurcomlatić"

Društvo prijatelja prirodnih ljepota Slunja i Rastoka organiziralo je večeras autorsku večer Vesne Parun u Kazalištu Kerempuh na kojoj je predstavljena njezina knjiga "Prošireni kurcomlatić" koju je ilustrirao slikar Munir Vejzović.

Urednik zbirke Denis Derk podsjetio je da je ovo nastavak na Paruničin ciklus satiričnih pjesama nastalih 1994. godine.

U svoj Rječnik hrvatskog jezika Vladimir Anić svojedobno umetnuo je i riječ kurcomlat. Pri tome je napisao da je ta ironična riječ poslužila pjesnikinji Vesni Parun za ciklus satiričnih pjesama.

Anić je dometnuo da je čuvena hrvatska liričarka, autorica najčitanijih hrvatskih ljubavnih pjesama, riječju kurcomlat parodirala riječ zrakomlat koja se htjela (doduše bezuspješno) udomaćiti u hrvatskom jeziku početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Slavna se poetesa potom 2000. predstavila javnosti malom knjižicom "Džepni kurcomlatić". To izdanje nije imalo veliki odjek u javnosti, ali je ipak došlo do brojnih ljubitelja književnosti koji ne bježe od još uvijek škakljivih riječi koje opisuju seksualnost u čovjeka.

Parun te riječi rabi u političkim i društvenim pojavnostima kako bi tu istu javnost zdušno ismijala kao u mnogim svojim basnama, aforizmima, epigramima. Parun je razigrana i duhovita, ali i hrabra. I ova zbirka pokazuje da velika pjesnikinja hrvatskoj javnosti ovom zbirkom šalje novi izazov, smatra Derk.


U večeri posvećenoj Vesni Parun sudjelovali su Vesnini prijatelji i suradnici - Đuro Pišpek, Vojo Šiljak, Kemal Monteno, Galjina Kljaić, Vesna Tominac-Matačić, Maša Savićević te Branko Pejnović.

Nakon promocije zbirke, prikazan je film o Vesni Parun "Kad bi se moglo otputovati" snimljen 1995. godine.

Vesna Parun zbog bolesti je u invalidskim je kolicima i od nedavno je ponovno stanovnica bolnice u Stubičkim Toplicama.

Sudionicima ove večeri uputila je pismo u kojem upozorava na svoje teško zdravstveno stanje, ali i na pol stoljeća od kako je objavljena njezina zbirka nježnih elegija "Crna maslina" za koju je dobila nagradu Grada Zagreba iz ruku tadašnjeg gradonačelnika Većeslava Holjevca.

Parun poručuje kako je očekivala da će se netko iz hrvatske kulture pa i šire prisjetiti toga skromnog jubileja i javnosti ga bar na crno prišapnuti.

Pročitajte više