Predstavljeni nosači zvuka s hrvatskom tradicijskom glazbom

Institut za etnologiju i folkloristiku predstavio je danas u Matici hrvatskoj nosače zvuka s tradicijskom glazbom: "Obnavljamo baštinu", "Hrvatska tradicijska glazba I i II", "Na dobro nam Božić dojde" i "Glazbena baština nacionalnih manjima u Hrvatskoj".

Ističući veliku dokumentarnu vrijednost CD-ova, urednica i stručna suradnica Instituta Zorica Vitez naglasila je kako je najveći dio materijala nastao u sklopu međunarodnih smotri folklora.

Nastavak tog projekta, kako je rekla, bit će nakon predstojeće smotre folklora koja će biti posvećena istočnoj Hrvatskoj, ali i područjima koja se u kulturnom smislu nastavljaju na njega, kao što su Vojvodina i Mađarska.

Osvrčući se na dvostruki CD "Hrvatska tradicijska glazba" etnomuzikologinja Naila Ceribašić je rekla kako je to najveće diskografsko izdanje na tom području koje sadrži 79 snimaka, te 450 izvođača iz 65 mjesta.

Joško Ćaleta, jedan od sudionika u projektu, naglasio je kako CD "Na dobro nam Božić dojde" donosi presjek raznolike crkvene i svjetovne božićne baštine u Hrvata.

Izvođači su se odrekli svojih honorara kako bi cijeli projekt tradicijske glazbe zaživio na CD-ima, ustvrdila je Vitez, dodajući kako je suizdavač CD-ova Cantus, a cijeli projekt financiralo je Ministarstvo kulture.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više