Predstavljeno drugo izdanje Araličine ˝Fukare˝

DRUGO, neizmijenjeno izdanje romana ´Fukara´ Ivana Aralice predstavljeno je danas novinarima u Društvu hrvatskih književnika.

Naklada od tri tisuće primjeraka rasprodana je u roku od mjesec dana, izvijestio je nakladnik i urednik Josip Pavičić. Rekao je da je autor Ivan Aralica odlučio da umjesto dodataka koje je objavljivao u sklopu trećeg i četvrtog izdanja ´Ambre´, takav dodatak neće objavljivati u ovom romanu nego odmah počinje raditi na zasebnoj knjizi koja ima radni naslov ´Fukara, roman o romanu´, a bit će objavljena početkom sljedeće godine.

Ivan Aralica je kazao da je potaknut reakcijama književnog kritičara Velimira Viskovića koji je napisao da je on kao autor zatajio klerikalizam u svojim povijesnim romanima, odlučio napisati i treću knjigu koja će sačinjavati trilogiju s ´Ambrom´ i ´Fukarom´.

Prije Božića naklada ´PIP Pavičić´ odlučila je objaviti i novu knjigu dr. Franje Tuđmana ´Petrinjska 18, zatvorski dnevnik iz 1972.´ Riječ je o dnevničkim bilješkama koje je dr. Tuđman pisao u zatvoru i uspio ih kriomice prokrijumčariti iz zatvora zahvaljujući velikom broju pisanih materijala i tiskovina koje je primao u zatvor. Na 850 stranica velikog formata autor govori o zatvorskoj svakodnevici, svojim povijesnim istraživanjima, suvremenim političkim prilikama, lektiri, svom životu, optužnici da je hrvatski nacionalist i kontrarevolucionar.

U tom dnevniku, ističe Pavičić, koji je i urednik, dr. Tuđman najviše je bio pogođen zbog toga što je silom bio odvojen od svoje obitelji. Vlasnik je toga dnevnika obitelj Tuđman, a u njemu autor spominje više od tri tisuće osoba, uglavnom suvremenika. Knjiga je ilustrirana sa stotinjak dosad nepoznatih fotografija iz života obitelji Tuđman.

Pred izlaskom je još jedan dnevnik iz istog vremena, a to je dnevnik Milovana Baletića iz prosinca 1971., nakon sloma Hrvatskog proljeća. Dnevnik izlazi pod naslovom ´Hrvatska simultanka´. Toj knjizi prethodilo je ´Proljeće moderne Hrvatske´ novinara Drage Kastratovića, također pogled na 1971. godinu.

Pavičić je izvijestio da se u tiskari Grafičkog zavoda Hrvatske završava i treće izdanje knjige ´Povijest Hrvatske´ Dragutina Pavličevića, prve knjige koju je ta naklada objavila.

Pročitajte više