Predstavljeno izdanje "Karoline Riječke" Gervaisa i Zappie

DVOSTRUKO izdanje knjige "Karolina Riječka", u kojem se nalazi dramski tekst Drage Gervaisa te obrada tog djela Larryja Zappie, predstavljeno je danas u Rijeci.

Knjiga je objavljena u biblioteci "Kazališna knjižnica" koja izlazi u zajedničkoj nakladi riječkoga ogranka Društva hrvatskih književnika, HNK Ivana pl. Zajca i izdavačke kuće "Adamić".

Urednik riječke izdavačke kuće Milan Zagorac, govoreći o razlikama dviju verzija "Karoline Riječke", rekao je da Zappijinu verziju označava postmodernistički pristup te postavljanje lika Karoline Belinić kao okosnice radnje.

Po njegovim riječima, ona se kod Zappije doima inteligentnijom nego kod Gervaisa. Rekao je da je bitna razlika dvaju djela što je u Gervaisovu slučaju riječ o klasičnoj komediji, a Zappija u svom dramskom tekstu postavlja nova pitanja koja Gervais nije otvarao.

Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Mani Gotovac izrazila je zadovoljstvo odabirom Larryja Zappije kao autora obrade "Karoline Riječke" i redatelja, kao i rezultatima pripreme predstave koja će sutra biti premijerno izvedena.

Osvrćući se na neizbježnu temu odabira Severine za glavnu ulogu te predstave, Gotovac je rekla da se u negativnim reakcijama na taj odabir iskazuje "staromodnost i konzervativnost hrvatske kulture koja mora izdržati pojavu jedne Madonne ili Marilyn Monroe, odnosno jednog takvog talenta kao što je Severina".

Pročitajte više