Predstavnica ugostitelja: Što prije treba otvoriti caffe barove

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JELENA TABAK, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, rekla je kako ne postoji službena informacija hoće li doći do mogućnosti ulaska u restorane i kafiće s covid-potvrdama.

Prvo upozorenje

''Mogu samo reći da smo cijelo ljeto na našoj obali, na kojoj je veliki broj turista, radili bez covid-potvrda i savršeno normalno smo funkcionirali. Tako da ne vidim potrebu za tim'', kazala je Tabak za RTL.

Uvijek kad ide nadzor u ugostiteljske objekte, objašnjava Tabak, prvo ide upozorenje, ispravka pogreške i ako prekršaj i dalje postoji, idu sankcije. 

''Informacije koje smo dobili od Državnog inspektorata jasno pokazuju da se ugostitelji drže mjera i samo manjina se ne pridržava. Mislim da tu inspekcije trebaju odraditi svoj posao do kraja i da nikom nije u interesu da ga se zatvori'', ističe Tabak.

"Tražit ćemo otvaranje caffe barova"

Unutrašnjost kafića zatvorena je već 10 mjeseci. Minus vlasnika takvih kafića je stopostotan, tvrdi Tabak. 

''Caffe barovi čine 55 posto ugostiteljskih obrta i ne rade već deset mjeseci. Tražit ćemo da ih se što prije otvori, idu kišovita vremena i trebat će sjediti unutra. Pokazalo se već da smo usvojili mjere o 2 metra razmaka. Uz već preveliko porezno opterećenje koje barovi imaju, nikako ih ne bi bilo dobro držati zatvorenima. Treba im omogućiti rad'', naglašava Tabak. 

S obzirom na to da imamo mehanizme borbe protiv zaraze, Tabak se pita koja je korist državnom proračunu nekom plaćati naknadu štete. 

''Najbolja mjera za oporavak iz krize je rad. Kad se radi pod kontroliranim uvjetima, ne vidim razlog zašto se caffe barovima ne bi pustio rad. Prosječni kvartovski kafić, ako radi do pola milijuna kuna godišnje, on sad dobije grubo rečeno 200 tisuća kuna pomoći za plaće i to je sve. A gdje su najmovi? Gdje su režije?'' rekla je Tabak. 

Smanjenje PDV-a nije na stolu, kaže Tabak. Obećano je da bi PDV trebao ići dolje kad se ''zakotrlja posao'', dodaje Tabak. 

Pročitajte više