Predstavnici Grčke, Hrvatske i Rumunjske na Kosovu



Ministar vanjskih poslova Grčke Petros Molyviatis, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević te zamjenik ministra vanjskih poslova Rumunjske Lucian Leustean posjetili su u utorak Prištinu kao predstavnici Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) i razgovarali s kosovskim dužnosnicima i međunarodnim predstavnicima o pregovorima o statusu Kosova.L

Nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom grčki ministar Molyviatis je izjavio da "trojka" podržava načela i stajališta o Kosovu UN-a, Europske unije i Kontaktne skupina za rješenje statusa Kosova.

Rugova je ponovio da je cilj Kosova postizanje neovisnosti i ulazak u EU. On je uz ostalo kazao da bi neovisnost Kosova otvorila nove putove i za manjine na Kosovu.

Molyviatis je za beogradsku agenciju Beta izjavio da "neformalna trojka" zemalja članica SEECP-a, kojom ove godine predsjeda Grčka, posjećuje Prištinu i Beograd i da je "prirodno što se zemlje Balkana zanimaju za zbivanja u svezi s Kosovom".

"Želimo čuti stajališta Prištine i Beograda, pokazati zanimanje za zbivanja u svezi s Kosovom i ukazati na potrebu stalnih konzultacija zemalja regije o budućnosti Kosova. Ova inicijativa će se stoga nastaviti", izjavio grčki šef diplomacije Molyviatis.

Izaslanstvo će u srijedu u Beogradu razgovarati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više