Predstavnik Hrvata u Srbiji čestitao Dan državnosti

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov čestitao je premijeru Andreju Plenkoviću i svim građanima i građankama Dan državnosti, uz želje da načela pravednosti, dobra, solidarnosti i uključivosti i dalje budu vodilje politike u matičnoj domovini.

Uspjesi i postignuća koje je ostvarila i koje ostvaruje Republika Hrvatska za boljitak svojih građana i građanki u proteklom razdoblju pozitivno se valoriziraju i cijene te zacijelo mogu biti za uzor mnogim drugim državama, a Hrvatima u Republici Srbiji snažan su čimbenik za učvršćivanje ponosa što imaju takvu matičnu državu, napisao je Žigmanov.

U Subotici se gradi Hrvatska kuća

Istaknuo je da sve ključne hrvatske institucije i organizacije u Srbiji suradnju s hrvatskom vladom cijene posve pozitivnom i izuzetno dobrom. "Štoviše, mogu slobodno reći kako je ona najbolja u povijesti naše suradnje, čega su najbolje potvrde brojni iskoraci koje bilježimo i uspostavljene poželjne suradničke prakse koje njegujemo", rekao je.

Napomenuo je da vlada financira njihov kapitalni projekt - izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, prostora za rad ključnih ustanova hrvatske zajednice, koja se ovih dana privodi kraju te se, uz ostalo izdvajaju sredstva za snaženje hrvatskih institucija.

"Poboljšan je društveni položaj Hrvata u Srbiji"

Posebno su zadovoljni uznapredovanom suradnjom sa županijama okupljenim u Hrvatskoj zajednici županija, te brojnim gradovima i općinama te ističu da su u razgranatim odnosima postali pouzdani partneri, što za posljedicu ima i poboljšanje društvenog položaja Hrvata u Srbiji.

Tome, kaže Žigmanov doprinosi i novi val otopljavanja odnosa između Srbije i Hrvatske, susreti dužnosnika te stvaranje povoljnog ambijenta za rješavanje svih otvorenih pitanja kroz sudjelovanje DSHV-a u radu srbijanske vlade s pozicije ministra.

Pročitajte više