Predstojnik Plenkovićevog ureda: Zagrebački samit je veliki uspjeh za Hrvatsku

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

PREDSTOJNIK Ureda predsjednika vlade Zvonimir Frka Petešić rekao je u razgovoru za N1 da je virtualni Zagrebački samit veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja EU.

"Mislim da su zemlje zapadnog Balkana jako zadovoljne što se uspio održati samit koji je posvećen dijalogu između EU i tih zemalja. Politika proširenja godinama nije u fokusu EU i da Hrvatska nije to stavila u fokus, to ne bi došlo na red barem u dogledno vrijeme i to smatramo našim uspjehom", ustvrdio je Zvonimir Frka Petešić.

Kaže da je, u kontekstu kada se EU suočava s najvećom krizom nakon Drugog svjetskog rata, Hrvatska uspjela proširenje staviti u fokus.

Na pitanje da se u deklaraciji samita ne spominje proširenje već samo poruke koje su se već čule, kaže da se na samitu ne razgovara o europskoj poljoprivrednoj politici, nego o politici proširenja iako se ona izričito ne spominje.

"U sadašnjem kontekstu to uspjeti staviti na red i omogućiti novu metodologiju pregovaranja i da imamo obećanje zemalja članica da će se ovakvi samiti nastaviti u redovitim rokovima je doista uspjeh jer 15 godina nije bilo takvih sastanaka."

Frka Petešić dodaje da se ovim samitom zemljama zapadnog Balkana nude tjesnije veze s članicama i kaže da to nije sastanak Europskog vijeća na kojem se mogu donijeti datumi kada se može očekivati otvaranje pregovora i da to nije takav tip samita.

Istaknuo je i da je svih šest zemalja zapadnog Balkana zadovoljno zbog održavanja samita.

Na summitu sudjeluju čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana. 

Fokus sastanka je koronakriza, ali i Zapadni Balkan, pa bi sudionici sastanka trebali na kraju prihvatiti Zagrebačku deklaraciju u kojoj će još jednom biti potvrđena europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. 

Pročitajte više