Afganistanski komandosi: Borili smo se rame uz rame s Britancima, a sad su nas izdali

Foto: EPA

Oko 200 pripadnika afganistanskih specijalnih snaga, koje je obučilo i financiralo Ujedinjeno Kraljevstvo, suočava se s neizbježnom deportacijom u svoju domovinu, koja je trenutno pod kontrolom talibana, doznaje BBC. Kad su talibani preuzeli vlast, vojnici su pobjegli u Pakistan, koji sada kaže da će protjerati afganistanske izbjeglice.

General Sir Richard Barrons, koji je služio britanskoj vojsci u Afganistanu više od 12 godina, tvrdi da je neuspjeh Ujedinjenog Kraljevstva da premjesti ove vojnike "sramotan". "(To) odražava da smo ili dvolični kao nacija ili nekompetentni. Ni jedno ni drugo nije prihvatljivo. To je izdaja, a cijena te izdaje bit će da će ljudi koji su služili s nama umrijeti ili provesti svoje živote u zatvoru", poručio je.

Tadašnji premijer Boris Johnson je 2021. u parlamentu kazao kako je služba tih afganistanskih specijalnih snaga bila "nevjerojatno važna" dodavši da će učiniti "što god može" da im osigura "siguran prolaz". Nedavno je otkriveno da je britanska vlada odbila pozive visokih britanskih diplomatskih i vojnih osoba da ponudi azil ključnim afganistanskim civilnim vođama čiji su životi bili u opasnosti.

"Spavali smo pod istim šatorom, jeli iz iste posude"

Ali, jedan od pripadnika afganistanskih specijalaca koji se suočava s protjerivanjem iz Pakistana, ispričao je za BBC da se osjeća napušteno i izdano od Ujedinjenog Kraljevstva. Govoreći iz jednosobne sigurne kuće, govorio je o svom radu s britanskom vojskom. 

"Bili smo zajedno dan i noć. Tijekom obuke spavali smo pod istim šatorom, jeli iz iste posude. Tijekom operacija borili smo se rame uz rame s Britancima, kao članovi jedne obitelji", istaknuo je. Ali je bio član elitne postrojbe poznate kao Commando Force 333, koju je 2003. godine osnovala Velika Britanija kako bi se suprotstavila rastućim problemima Afganistana s proizvodnjom opijuma.

Zajedno sa svojom sestrinskom postrojbom Afganistanskim teritorijalnim snagama 444 stekli su reputaciju učinkovitosti, poštenja i hrabrosti. "Bili su na čelu protuterorističke operacije koju je podupirala Velika Britanija. Odradili su najopasnije, najteže, najvažnije misije u pratnji britanskih vojnika", rekao je general Barrons.

U kolovozu 2021., kada se afganistanska država raspala, među rijetkim jedinicama koje su se održale bio je CF333. Zajedno sa svojim kolegama Ali se uputio u hotel Baron u glavnom gradu Kabulu kako bi zaštitio vlasnike britanskih putovnica dok su bježali iz zemlje.

Navodno je riječ o brojci od 200 komandosa

Ali se nije mogao sam ukrcati na let za evakuaciju te je na kraju kopnom stigao u Pakistan. Pretpostavio je da će njegova gotovo dva desetljeća duga suradnja s Britancima značiti da će mu uskoro biti ponuđena pomoć. Nije bio u pravu.

"Nikad nismo mislili da će heroji biti ostavljeni. Preuzeli smo sve te rizike. Bili smo spremni pomoći međunarodnoj zajednici, poštovali smo slobodu govora i ljudski život, a onda se sve okrenulo naglavačke. To je stvarno razočaravajuće", smatra Ali.

Pakistanske vlasti sada se obračunavaju s Afganistancima bez dokumenata prijeteći deportacijom svima koje uhvate. "Ne mogu raditi. Živim u ovoj jednoj sobi sa ženom i petero djece zbog straha od policije. Zatvoren sam kod kuće već tri mjeseca", naveo je. 

Procijenjene brojke, koje upućuju na to da oko 200 komandosa poput Alija prijeti deportacija do kraja godine, prikupljene su kroz tajnu mrežu bivših pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i predane BBC-ju. Britanci nisu napustili samo bivše pripadnike afganistanskih specijalnih snaga nego i afganistanske civile koji su pomogli Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kao guverner borio se protiv talibana, ubili mu brata i dva bratića

Mohammad Fahim bio je jedno od glavnih političkih lica borbe protiv talibana kao guverner helmandskog okruga Garmsir, koji je prije 2001. godine bio ključni talibanski teritorij. "Uhitili smo brojne talibanske vođe dok sam bio guverner. Znali su da se borimo zajedno s međunarodnim snagama, tako da je prijetnja za mene stvarna", naglasio je govoreći s tajne lokacije.

Poput Alija, Fahim tvrdi da je prihvatio ideju o zajedničkoj misiji s Britancima. "Vodili smo programe rame uz rame sa zajedničkim ciljem donošenja sigurnosti za ljude koji žive u Helmandu, dajući im dobar život i sklapajući mir", rekao je. Taj ga je rad doveo u veliku opasnost. Ispričao je da su mu talibani ubili brata i dva bratića, a 2018. je pretučen.

Kada je postalo jasno da se talibani vraćaju na vlast, Fahim se bojao daljnjih odmazdi. "Bojim se samo kad se toga sjetim. Nisam plakao kad mi je brat ubijen, ali puno sam plakao te noći", opisao je trenutak kada je shvatio da će talibani ponovno preuzeti kontrolu.

Kaže kako je pretpostavio da će godine bliskog partnerstva s britanskim snagama značiti da će mu biti pruženo utočište. Ipak, Britanci su ga odbili i sada se skriva u Pakistanu. Viza mu je istekla i mogućnosti su mu sve manje. "Bio sam izdan. Nikad nisam mislio da ću ovako ostati sam", požalio se. 

Pročitajte više