Preglasna glazba ne oštećuje sluh, pokazalo istraživanje

SLUŠANJE walkmana i izlaganje preglasnoj glazbi, primjerice na koncertima i u diskotekama, ne oštećuju sluh kao što se dosad mislilo, pokazalo je norveško istraživanje.

"Što se tiče sluha, nismo otkrili gotovo nikakvu razliku između osoba koje slušaju walkman i posjećuju rock-koncerte i diskoteke, i onih ostalih", kaže Kristian Tambs, istraživač u Državnom institutu za zdravlje koji je proveo istraživanje.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od pedeset tisuća Norvežana koji su trebali navesti kako slušaju glazbu te obaviti liječnički pregled.

"Od ukupnog broja ispitanika, 2,5 posto sluša walkman više od šest sati na tjedan i njihov je sluh isti kao u drugih ispitanika", istaknuo je g. Tambs.

"To ne znači da je glasna glazba bezazlena, ali mislimo da se ljudi znaju zaštititi od prejakog izvora glazbe smanjujući jačinu zvuka na walkmanu i držeći se podalje od zvučnika", dodao je.

Po mišljenju g. Tambsa, za sluh je pogubnije biti lovac nego raver: u lovaca je sluh u prosjeku za sedam do osam decibela slabiji nego u ostalih ljudi.

Norveški savez nagluhih pobio je rezultate istraživanja, ističući da podaci potječu iz 1996. te da istraživači nisu uzeli u obzir zujanje, šuštanje i zvonjenje u ušima koje uzrokuje pretjerano izlaganje buci.

Pročitajte više