Pregovori traju. Je li ovo ekipa koja će uzdrmati hrvatsku političku scenu?

Foto: Hina, Index

ČINI se da će u saboru uskoro postojati još jedan klub zastupnika, a prema informacijama koje su izašle u javnost njega će gotovo sigurno činiti Bojan Glavašević i Marko Vučetić, a tko će biti treća osoba (jer klub zastupnika moraju činiti najmanje tri saborska zastupnika) zasad se ne spominje. No sudeći prema istupima danas i posljednjih dana čini se da bi se hrvatska politička scena uskoro mogla jako promijeniti, a SDP i HDZ bi mogli dobiti ozbiljnu konkurenciju.

Naime, kako se može iščitati iz njihovih izjava, u kontaktu su i suradnju dogovaraju Bojan Glavašević, Marko Vučetić i Dalija Orešković, a Orešković je potvrdila kako je razgovarala i s Mislavom Kolakušićem.

Bi li ova četvorka mogla zaista surađivati, možda i zajedno krenuti na izbore, doznat će se uskoro. Evo što su govorili posljednjih dana.

Glavašević: Više ću otkriti u narednim tjednima

Sada već bivši SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević kazao je kako je razgovarao s Vučetićem te da postoji mogućnost da formiraju klub zastupnika.

"Postoji nekoliko mojih kolegica i kolega u saboru s kojima jesam razgovarao, s kojima sam i dosad surađivao jako dobro i s kojima postoji mogućnost i interes da formiramo klub zastupnika. Navest ću kolegu Marka Vučetića.

Nas dvojica smo i prije surađivali i slično razmišljamo po pitanju toga na koji način treba politički djelovati. U narednim tjednima ću govoriti više o tome", rekao je u razgovoru za N1 televiziju.

Pogledajte što je nama rekao prošlog tjedna.

Vučetić: Ne vidim razloga da ne surađujem s Bojanom, razgovarao sam i s Dalijom Orešković

Oko toga se na svom Facebook profilu oglasio i bivši mostovac Marko Vučetić.

"Budući da sam, nakon medijskih istupa Bojana Glavaševića, dobio više pojedinačnih upita o našoj mogućoj suradnji i formiranju kluba zastupnika, a kako smatram da je politika javna stvar, osobito u onom segmentu da javnost ima pravo znati sve ono što je zanima u političkom životu, odgovaram: s Bojanom sam surađivao prije, još dok smo bili članovi dvaju najudaljenijih klubova, pa ne vidim razloga da ne surađujemo i sad, a sasvim je moguće da ta suradnja rezultira formiranjem zajedničkog kluba zastupnika.

Slažemo se da struktura kluba treba biti u funkciji nezavisnih zastupnika i njihovog djelovanja, a ne da 'lomi' nezavisnost.

U Klubu Mosta djelovao sam kao ne-član stranke (nije me bilo briga za odluke stranačkih tijela) i meta-član Kluba (nisam odlazio u Klub po mišljenje i odobrenje), a tako ću djelovati i dalje, neovisno jesam li ili nisam član (meta) nekog kluba", napisao je Vučetić.

"Nadalje, dobio sam upit i o tome jesam li razgovarao s Dalijom Orešković. Jesam, razgovarao sam, taj razgovor je dogovorila javnost jer su nas, prvenstveno mediji, dovodili u kontekst zajedničkog političkog djelovanja.

Nakon tog, od strane javnosti iniciranog razgovora, mogu reći da je razgovor bio zanimljiv te da, kao uostalom sve sadržajem bogate dijaloške aktivnosti, ima budućnost", odgovorio je o dogovorima s Dalijom Orešković.

Je li moguće da Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Mislav Kolakušić i Marko Vučetić idu zajedno na izbore?

Glavašević je u razgovoru za N1 televiziju komentirao i mogući dogovor s Dalijom Orešković.

"Ja o njoj imam izuzetno visoko mišljenje, temeljeno prije svega na njezinom radu u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Smatram da je osoba visokog moralnog integriteta i vrsta osobe koja može napraviti nešto.

Jesmo u kontaktu, inicijalne razgovore smo napravili i prilično sam siguran da ćemo nastaviti razgovarati", rekao je.

Dalija Orešković potvrdila kontakt

U Točki na tjedan N1 televizije gostovala je i Dalija Orešković. Rekla je da neće na Pantovčak jer on nije pokretač promjena te da ne želi protokolarnu ulogu.

Priznala je da je uspostavila inicijalne kontakte s Mislavom Kolakušićem i Bojanom Glavaševićem, ali i nekim drugima.

"Mi se još dovoljno ne poznajemo ovog trena osim percepcije koja postoji o nečijem javnom djelovanju.

Motiva ima, a u što će se pretvoriti, pokazat će vrijeme.

Moj motiv za ulazak u politiku nije povezan s Glavaševićem, niti ima veze s njegovim izlaskom iz SDP-a. Ako dođe do poklapanja, u jednom trenu možda i dođe do nekakvog okupljanja.

Inicijalni kontakti su uspostavljeni s Mislavom Kolakušićem, kao i s Glavaševićem i nekim drugima, no to nije dovoljno da kažemo da ćemo nastupati jednog dana zajedno", rekla je Dalija Orešković.

Dogovori i s Jadrankom Kosor?

Na pitanje dogovara li se i s Jadrankom Kosor, Orešković odgovara: "Komuniciram sa širokim spektrom ljudi, neki od njih dolaze i iz redova bivših članova HDZ-a, a možda su neki i dan danas članovi te stranke."

Nakon tog odgovora ipak je priznala da je razgovarala s njom.

"Privlačim najprije mlade ljude. Što se tiče razgovora s Kosor, izuzetno cijenim gospođu Kosor, prije svega zbog njezina javnog djelovanja sada kada nije dio struktura vlasti. Bio je to obostrano koristan razgovor za sada", rekla je Orešković.

A ima li premijerskih ambicija?

"Najiskrenije, za izgovoriti takvu rečenicu trebala bih još jako puno uložiti u samu sebe da bih kad se pogledam u ogledalo mogla biti dorasla toj funkciji, a zasad neću otvarati tu mogućnost kao što zatvaram prema Pantovčaku", kazala je Orešković.

Ona je nedavno u razgovoru za Index otkrila zašto ulazi u politiku.

"Prijelomni trenutak je onaj u kojem je došlo do spoznaje na koji način su kapitulirala nadležna tijela koja bi trebala služiti kao jamac demokracije. Sve brane su počele popuštati. Iz rješenja Uskoka o odbacivanju kaznene prijave protiv predsjednika i potpredsjednice vlade, nazire se da su u odnosu na sporna pitanja, oni koji su trebali tragati za istinom, okrenuli glavu na drugu stranu", istakla je Orešković u razgovoru za Index.

Kolakušić: Želim mijenjati stvari!

Kolakušić s druge strane, s obzirom na to da i dalje obnaša dužnost suca Trgovačkog suda, za sada ne želi biti izravan oko svog političkog angažmana. Prije par dana Indexu je rekao kako će o detaljima kada dođe vrijeme.

"O detaljima ću kada za to dođe vrijeme", kaže Kolakušić kada smo ga izravno upitali o njegovom eventualnom političkom angažmanu. Gotovo isto kao i Orešković, ni Kolakušić se u svom političkom djelovanju ne vidi u redovima HDZ-a i SDP-a, odnosno ni u strankama ljevice, a ni desnice.

"Želim mijenjati stvari, a svakome je danas jasno kako ovakvo stanje postaje neizdrživo. Nešto se mora napraviti", kazao nam je Kolakušić o svojim motivima javnog djelovanja.

Pročitajte više