Prehrana bogata ribom smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

ODAVNO se zna da je riba dobra za pamćenje, a sada je američko istraživanje pokazalo da je u starijih osoba koje ju jedu barem jednom u tjednu, upola manji rizik da obole od Alzheimerove bolesti.

Prema tvrdnjama znanstvene skupine iz Chicaga, u osoba starijih od 65 godina koje jedu ribu barem jednom u tjednu, rizik da obole od te bolesti manji je 60 posto nego u onih koji je jedu rijetko ili nikad.

Ispitanici su jeli sendviče od tunjevine, riblje štapiće i plodove mora. Količina nije poznata.

"To puno obećava, ali je prerano za donošenje zaključaka, potrebna su daljnja istraživanja", priznala je dr. Martha Clare Morris iz bolničkog centra Rush-Presbyterian-St.Luke u Chicagu koja je predvodila istraživanje.

Tijekom istraživanja ispitano je 815 stanovnika Chicaga starijih od 65 godina. Istraživanje koje je ponovljeno četiri godine poslije pokazalo je da 131 ispitanik ima simptome Alzeheimerove bolesti. I nakon korekcija ovisno o dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i čimbenicima rizika kao što su srčane bolesti, liječnici su utvrdili vezu između prehrane bogate ribom i smanjenog rizika od Alzheimerove bolesti.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama za koje se misli da su važne u razvoju mozga, kazala je dr. Morris. Istraživanja su pokazala da su životinje hranjene nezasićenim kiselinama brže učile i imale su bolje pamćenje, dodala je.

Ista je skupina u jednom prijašnjem istraživanju utvrdila, naprotiv, da prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti.

Dr. Rachelle Doody, profesorica neurologije na medicinskom fakultetu Baylor u Hustonu sumnja u istraživanje provedeno u Chicagu. Znanstvenici "mogu utvrditi vezu, ali ne mogu dokazati uzročno-posljedičnu vezu", ističe. Povrh toga, ne zna se jesu li ispitanici kod kojih je utvrđena manja sklonost bolesti jeli ribu veći dio svog života i jesu li mogle utjecati druge prehrambene navike. Ispitanicima su se postavljala pitanja o prijašnjim prehrambenim navikama.

Alzheimerova bolest je degenerativna bolest mozga koja se završava demencijom. Pogađa pet posto osoba starijih od 65 godina i 25 posto starijih od 80 godina, prema najnovijim procjenama.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više