Prekinuti pregovori FIAT-a i sindikata

predstavnici tvrtke FIAT i sindikata prekinuli su pregovore a danas su iz FIATa krenula prva otkazna pisma i od ponedjeljka će 5.600 radnika te talijanske automobilske tvrtke ostati u svojim kućama.

Do prekida pregovora između predstavnika sindikata i tvrtke FIAT, uz posredovanje vlade desnog centra Silvija Berlusconija, došlo je u četvrtak uvečer. Predstavnici sindikata su napustili pregovore optužujući vladu i FIAT da su međusobno došli do suglasja i sindikat stavili pred gotov čin. Sindikat optužuje FIAT da industrijski plan, kojim je predviđeno otpuštanje gotovo 9.000 radnika, ne jamči razvitak tvrtke i sve teškoće oko krize prebacuje na zaposlene. Vlada je pokušala posredovati u pregovorima, ali su sve tri sindikalne konfederacije, CGIL, CISL i UIL, napustile pregovarački stol.

Od ponedjeljka, dakle, prvih 5.600 radnika će ostati na prisilnom plaćenom odmoru, ali vjerojatno bez šanse za povratak na posao, a zatim će i ostalih, gotovo 4.000 zaposlenih dobiti otkazna pisma. Berlusconi optužuje sindikat CGIL da se ´bavi politikom´, a ne pitanjem radnika. Sindikati su najavili osmosatni opći štrajk, a prosvjedi u FIAT-ovim pogonima u cijeloj Italiji ne prestaju.

Pročitajte više