Preko noći Novi Zeland pogodilo 20 manjih potresa



OPASNA serija od oko 20 podrhtavanja tla zatresla je područje oko grada Christchurcha u Novom Zelandu preko noći, a stručnjaci upozoravaju da bi u sljedećih nekoliko dana regiju mogao pogoditi još jedan jaki potres. 

Snažni potres od 7,1 stupnjeva po Richteru tijekom vikenda uništio je zgrade i infrastrukturu u drugom najvećem gradu te zemlje, ali na svu sreću nitko nije stradao. Dvoje je ljudi ozlijeđeno, a glavni razlog za izostanak žrtava je činjenica da je potres udario rano ujutro, kao i činjenica da se tamo strogo poštuju mjere zaštite od potresa prilikom gradnje.

"Potres je bio jednako jak kao onaj koji je pogodio Haiti početkom godine i uzrokovao strašno razaranje te doveo do smrti oko 230 tisuća ljudi. Iako nitko nije stradao, obitelji su izgubile važnu imovinu i traumatizirane su", rekao je danas premijer John Key.

Grad duhova

Vojska i dalje drži središte grada zatvorenim, a samo vlasnici zgrada i radnici smiju čistiti nered, dok Christchurch sve više liči na grad duhova, javlja Associated Press.

Od subote, kad je potres udario , regiju je pogodilo preko 100 popratnih manjih potresa, od 3,2 do 5,4 stupnjeva. Tijekom noći je udarilo oko 20 manjih potresa, od kojih su dva imala magnitudu 5,4 stupnjeva. Stručnjaci navode da će se podrhtavanja nastaviti tjednima, a upozoravaju da najgori još nisu došli.


"Moguće je da ćemo sljedeći tjedan imati potres magnitude šest, a ljudima bi to trebalo biti jasno, posebno ako se nalaze oko zgrada koje su već pogođene. Kad imate potres na ovako maloj dubini, podrhtavanja se nastavljaju tjednima", rekao je Ken Gledhill, promatrač geološke agencije GNS Science.

Key je otkazao devetodnevni posjet Britaniji i Francuskoj, gdje se trebao sastati s vođama tih zemalja, pa čak i provesti vikend s britanskom kraljicom.

Opasna regija

Vlada Novog Zelanda rekla je da namjerava obnoviti najmanje 90 posto zgrada pogođenih potresom, kao i odmah se baciti na popravak infrastrukture, a to će stajati stotine milijardi dolara.

Premijer je naveo da se tijekom današnjeg dana namjerava vratiti u Christchurch, gdje će se susresti s obiteljima stradalim u potresu.

Glavni potres pogodio je regiju oko grada s 400.000 stanovnika u subotu u 4.35 sati po lokalnom vremenu. Vlada je navela da je najmanje 100.000 domova pretrpjelo neki vid štete.

Novi Zeland nalazi se na području susreta dvije velike tektonske ploče. Svake godine zemlju pogodi oko 14.000 potresa, iako se osjeti oko 150 njih. Manje od 10 potresa godišnje počini štetu.

Pročitajte više