Premijer al-Maliki vodi na iračkim izborima, pokazuju prvi službeni rezultati



NEPOTPUNI privremeni rezultati općih izbora u Iraku, održanih ovog vikenda, pokazuju da koalicija sadašnjeg premijera Nourija-al-Malikija vodi u dvije provincije na uglavnom šijitskom jugu.

U provincijama Najaf i Babil, južno od Bagdada, na prvom je mjestu al-Malikijeva koalicija sa 125.000 glasova, a slijedi ih koalicija islamističkih stranaka i pokreta Moqtade al-Sadra sa 104.000. Na trećem je mjestu sekularna koalicija bivšeg premijera Iyada Allawija.

Očekivani rezultati

Rezultati ne čude, jer su i al-Malikijeva i al-Sadrova koalicija dominantno šijitske. Allawijeva koalicija trebala bi ostvariti bolje rezultate u sunitskim krajevima.

Puni privremeni rezultati još uvijek nisu poznati, a državno izborno povjerenstvo najavilo je da bi dio rezultata moglo objaviti danas. Puni privremeni rezultati bit će objavljeni nakon što se prebroji 30 posto glasova, a do objave konačnih rezultata moglo bi proći i više od mjesec dana.

Nema jasne većine

Dosad objavljeni rezultati pokazuju da niti jedna koalicija nema ništa nalik jasnoj većini, kao što se i očekivalo. Pregovori o formiranju nove vlade vjerojatno će potrajati i nekoliko mjeseci, tijekom kojih će u Iraku na djelu biti politički vakuum u kojemu će sve poslove obavljati samo tehnička vlada.

Na izbore je izašlo 62 posto birača, što je manje nego na prošlim izborima, kad je odziv bio na visokih 75 posto unatoč prijetnjama al-Qaide. Nažalost, izbori ni ovaj put nisu prošli bez krvoprolića, pa je život u napadima izgubilo 39 ljudi.

Po rezultatima s terena koje su neki objavili u ponedjeljak, čini se da al-Malikijeva koalicija vodi u Bagdadu, ključnom mjestu za izbore, te u polovici od 18 provincija.

Pročitajte više