Premijer Crne Gore na optuženičkoj klupi u Bariju radi šverca cigareta

PREDSJEDNIK Vlade susjedne nam države Crne gore, Milo Đukanović našao se danas na optuženičkoj klupi talijanskog suda u Bariju gdje je saslušan, a tereti se za kriminalno udruživanje s ciljem međunarodnog krijumčarenja cigareta.

Saslušanje premijera bit će arhivirano, a vjerojatno će se i odustati od sudbenog progona, budući da Đukanović uživa diplomatski imunitet. Prema izvještaju talijanske agencije ANSA, Đukanović je sam tražio saslušanje, a na sud je došao u pratnji odvjetnika i prevodioca.

Podsjetimo, Đukanović je optužen da je kao predsjednik republike koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore, u razdoblju od 1994. do 2002. godine, švicarskom državljaninu Francu Della Torreu dodijelio licencu za uvoz tisuću tona cigareta na mjesec koje su krijumčarske mreže potom slale u Italiju preko Crne Gore.

Davao i utočište osobama koje je tražilo talijansko pravosuđe

Đukanović se svojedobno branio kako je njegova zemlja skladištila cigarete i pomagala u tranzitu, ističući kako je riječ o zakonitim radnjama.

Đukanović je također pod istragom jer je preko tvrtke "Zeta trans" omogućio krijumčarenje tih cigareta i zahvaljujući vezama s ljudima iz vrha crnogorske policije osigurao nesmetan ulazak švercerskim brodovima u luke Zelenika i Bari. Optužnica spominje i davanje utočišta osobama koje traži talijansko pravosuđe.

Pored Đukanovića osumnjičeni su i bivši ministar financija, te nekadašnja šefica Trgovinske misije Crne Gore u Italiji Dušanka Jeknić.

I.Ć.
Foto: AFP

  

Pročitajte više