Premijer Perua dao ostavku. U javnost procurile snimke: "Volim te. Pošalji životopis"

Foto: EPA

Premijer Perua Alberto Otarola (57) podnio je ostavku zbog optužbi da je pokušao iskoristiti svoj položaj kako bi pomogao jednoj ženi da dobije unosan državni ugovor. Skandal je eskalirao prošlog tjedna, kada je peruanska televizija emitirala audiosnimke njihova razgovora. Otarola je negirao optužbe, piše BBC. 

Snimka u pitanju je emitirana tijekom vikenda. Na njoj se može čuti kako Otarola razgovara s Yazire Pinedo (25), koja je 2023. sklopila dva ugovora s Ministarstvom obrane vrijedna 53.000 sola (oko 12.800 eura). Otarola je bio ministar obrane Perua do kraja 2022., a preuzeo je funkciju premijera kada je Dina Boluarte postala predsjednicom.  

"To je montirano"

Na snimkama se čuje kako bivši premijer izjavljuje ljubav 25-godišnjakinji i traži od nje da mu pošalje životopis. Prije nego što je incident dospio u javnost, Otarola je tvrdio da je Pinedu sreo samo jednom na sastanku. No, Pinedo je jučer kazala za peruanski Kanal N da je s njim bila kratko u vezi i da snimke prikazuju njihovu komunikaciju iz 2021. godine - prije nego što je Otarola postao ministar. 

Predsjednica Boluarte je nakon objave snimaka zatražila da se Otarola što prije vrati iz službenog posjeta Kanadi, nakon čega je uslijedila njegova ostavka. "Neki ljudi su željeli da odem iz vlade. Montirali su snimku kako bi ukaljali moj ugled", kazao je Otarola i optužio bivšeg premijera Martina Vizcarra. Vlasti su pokrenule istragu incidenta.  

Pročitajte više