Premijer Sanader: Akcijski plan je ad acta

Akcijski plan je ad acta, ustvrdio je danas premijer Ivo Sanader.

Kada je riječ o vladavini prava, ne Akcijski plan, nego onaj državni ide dalje, rekao je Sanader i precizirao da se radi o reformi pravosuđa, državne administracije, borbi protiv korupcije.

Premijer je to novinarima izjavio za Nacionalne konferencije "Hrvatska prema gospodarstvu znanja", odgovarajući na pitanja vezana za provedbu Akcijskog plana i s tim povezane današnje izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Premijer je naglasio kako ne želi interpretirati Predsjednikove izjave, ali da pretpostavlja kako je u toj izjavi riječ da se mora dovršiti apsolutna vladavina prava u Hrvatskoj.

Nastavak procesuiranja osumnjičenih osoba pitanje je pravosuđa, rekao je Sanader, ističući da kao čelnik izvršne vlasti ne može govoriti što će pravosuđe raditi s obzirom da je sudbena vlast odvojena od izvršne i zakonodavne.

Ali, dodao je, logično je da se mora procesuirati svakoga tko je nešto falsificirao.

Na ponovljeno novinarsko pitanje ima li još neka mjera koja nije dovršena u Akcijskom planu, premijer je ponovio da je Akcijski plan gotov.

Nikada izvršna vlast nije imala namjeru preuzeti dio posla sudbene vlasti i pravosudnih tijela. Ako je Predsjednik na to mislio onda nije adresa izvršna nego sudbena vlast, kazao je premijer Sanader.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je danas da se mora ući u trag onima koji su generalu Anti Gotovini pomagali u bijegu, jer su na taj način kršili hrvatske zakone.

"To je također kazneno djelo i za to moraju odgovarati", kazao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu".

Rekao je kako smatra da Gotovininim uhićenjem posao za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajne službe nije završio.

(Hina) xnb ysšh

Pročitajte više