Premijer Sanader posjetio arheološki lokalitet Burnum

KISTANJE, 14. veljače 2004. (Hina) Arheološko nalazište Burnum u Ivoševcima, selu blizu Kistanja, gdje je otkriven najstariji amfiteatar u Hrvatskoj, posjetili su danas predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić i potpredsjednik Sabora Luka Bebić, te pročelnik Konzervatorskog odjela iz Splita Joško Belamarić. L

Voditelj arheoloških istraživanja, ravnatelj drniškoga Gradskog muzeja Joško Zaninović i akademik Nenad Cambi s Odjela arheologije Sveučilišta u Zadru izvijestili su ih o dosadašnjim otkrićima, koja potvrđuju da je riječ o Vespazijanovu amfiteatru iz godine 76. i 77., što znači da je stariji od onih u Puli i Saloni.

Premijer je tom prigodom čestitao ekipi uglavnom mladih arheologa na vrijednom i važnom otkriću, te je najavio da će Vlada i Ministarstvo kulture dati svu potporu daljnjem istraživanju.

Podupro je i prijedlog da se na tom području osnuje arheološki park, prvi u Hrvatskoj, te zbirka Burnum. Svojevrsnim arheološkim kampusom obuhvatili bi se svi kulturno-povijesni spomenici uz rijeku Krku.

Dogovoreno je da se radovi odmah nastave, a novac će, rečeno je, osigurati Nacionalni park Krka, u čijem je sklopu to nalazište, i Ministarstvo kulture, koji su dosad za ta arheološka istraživanja izdvojili oko 400 tisuća kuna.

Ulomak s natpisom cara Vespazijana sa spomenutim godinama, što među ostalim arheološkim otkrićima potvrđuje da je riječ o vojnom amfiteatru koji je rimskim legijama služio za vježbu i zabavu, pronađen je jučer kod južnih vrata amfiteatra, gdje trenutačno traju radovi.

Zbog zapuštena terena uz otkriveni rimski logor Burnum, dugo se mislilo da je na tom mjestu vrtača, dok arheološka istraživanja krajem prošle godine nisu otkrila ostatke amfiteatra. Pouzdano se zna da je amfiteatar bio dugačak 130 metara i širok 117 metara, da mu je dubina bila osam metara, a promjer arene 36 metara, te da je mogao primiti osam tisuća ljudi. Otkriće toga amfitetara arheolozi smatraju gotovo senzacijom jer se mislilo da su dosad otkriveni svi amfiteatri.

(Hina) xav yjn

Pročitajte više