Premijer Sanader večeras na proslavi 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice

Proslava 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ) iz Amerike, najutjecajnije i najveće naše iseljeničke udruge u svijetu, održat će se večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade. L

Svečanosti će nazočiti dužnosnici hrvatske Vlade s predsjednikom Ivom Sanaderom na čelu, Glavni odbor HBZ Amerike s predsjednikom Bernardom M. Luketichem na čelu, predstavnici Županije zagrebačke i Zagreba, članovi Upravnog odbora i ravnateljstvo Hrvatske matice iseljenika.

U umjetničkom dijelu programa bit će izvedene reprezentativne kompozicije iz nacionalne glazbene baštine čija je iznimna slušanost među naraštajima dvomilijunske hrvatske dijaspore na sjevernoameričkom kontinentu.

U glazbenom dijelu programa sudjelovat će Tamburaški orkestar Hrvatske radio-televizije, Folklorni ansambl "Lado" i solisti Đani Stipaničev, Barbara Othman, Kićo Slabinac i Tamburaški sastav "Slavonski bećari".

Hrvatska bratska zajednica u SAD-u i Kanadi utemeljena je 1894. u Allegheny Cityju, danas dijelu Pittsburgha u kojem je smješten njezin središnji ured. U svojih 785 ogranaka okuplja 86.805 članova te ima veliku ulogu među američkim Hrvatima, čuvajući njihovu nacionalnu posebnost te vezanost za stari kraj. Osniva hrvatske škole, domove, kulturno umjetnička društva i slično.

HBZ je od samog osnutka davala matičnom narodu u domovini veliku potporu - materijalnu, moralnu i humanitarnu, za nacionalnu slobodu.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više