PREMIJERA ALBENIZOVE OPERE "MERLIN" U MADRIDU

Teatro Real u Madridu od 28. svibnja do 12. lipnja postavlja prvu scensku verziju opere "Merlin" velikog španjolskog skladatelja Isaaca Albeniza (1860.1909.), djelo izgubljeno od početka 20. stoljeća i nikada izvedeno za umjetnikova života. L

Nakon što ju je našao muzikolog Jacinto Torres u glazbenim arhivima u Barceloni i Londonu te potom pregledao i izdao glazbeni ravnatelj Jose de Eusebio koji govori o "pravoj slagalici od pet milijuna nota", ta zaboravljena opera, čiji je autor poznatiji kao pijanist nego lirski skladatelj, izvedena je samo dva puta i to u koncertnom obliku 1998. i 2001. godine.

Opera je skladana između 1898. i 1902. po narudžbi britanskog mecene Francisa Burdetta Money-Couttsa koji je napisao libreto.

Operu je na scenu postavio John Dew, i to kombinirajući igru svjetla s gregorijanskim koralima i španjolskim plesovima, a sam priznaje posebnu sklonost "zaboravljenim djelima koja treba ponovno oživjeti."

"Merlin" je zapravo bio prvi dio nedovršene trilogije koja se temelji na legendi o kralju Arthuru, zamišljene kao engleska alternativa Tetralogiji Richarda Wagnera, kojega je Albeniz posebno cijenio.

Prema podacima u kazališnim analima, opera je izvedena samo dva puta i to djelomično: godine 1905. u koncertnoj izvedbi na francuskom te 1950. na španjolskom u Barceloni, s djecom kao glumcima.

Obje izvedbe postale su dijelom mita o tom lirskom djelu koje je Jose de Eusebio izvukao iz zaborava "kako bi vratio Albeniza u povijest glazbe" te osvježio španjolsku glazbenu baštinu, posebice podsjećajući na skladatelja i pijanista koji je kao čudo od djeteta nastupao od četvrte godine, a čiji je najvećio dio opusa i dalje nepoznat.

Teatro Real u Madridu nada se da će uskoro moći izvesti ovu operu i na engleskom te je predstaviti ostatku svijeta.

U verziji koja se nudi madridskoj publici nastupit će baritoni David Wilson-Johnson i Christopher Robertson u ulozi Merlina, sopranistice Eva Marton i Eugenie Grunewald u ulozi Morgane te tenori Stuart Skelton i Frank Porretta u ulozi kralja Arthura.

Druga izvedba bit će emitirana na radiju u više od 20 zemalja, dok će zadnju izvedbu, 12. lipnja, snimiti za DVD izdanje španjolska televizija u suradnji s BBC-jem.

Pročitajte više