PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA "KOMŠIJE" PAVLA VRANJICANA

Dokumentarni film "Komšije" Pavla Vranjicana, autora dokumentaraca "Amarcord" I i II zagrebačku je premijeru imao večeras u dvorani Hrvatskog slova, gdje će se prikazivati idućih tjedan dana u dva večernja termina.

"Komšije", dugometražni dokumentarni film, zbirka je raznih videozapisa koje je u Domovinskom ratu napravila srpska strana, dijelom amatera, a dijelom srpskih novinara koji su izvještavali s okupiranog hrvatskog teritorija u tzv. Krajini.

U filmu sam najviše želio istaknuti i pokazati kako je tamo postojala svijest da se naprave zločini i genocid, da se ništa nije događalo slučajno, istaknuo je redatelj filma Pavle Vranjican.

Vranjican napominje da film daje pravu sliku događaja iz Domovinskog rata i upozorava da u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno dobro obrađeni službeni podaci o poginulima i nestalima.

Podaci postoje, ali nije napravljena njihova analiza, neprecizan je broj poginulih i ne zna se dovoljno o načinu njihove smrti, dobnoj i spolnoj strukturi, što bi zasigurno i neosporno definiralo karakter rata, rekao je Vranjican.

Nakon snimanja dokumentaraca "Amarcord", koji su prikazani pred oko 14 tisuća gledatelja u 23 hrvatska grada, redatelj je pozvao osobe koje posjeduju slične video zapise za nastavak tih filmova. Tijekom šest mjeseci javilo mu se dvadesetak osoba, a zatim je Vranjican napravio scenarij, montažu i režiju "Komšija".

Narator je Vedran Mlikota, a stručni suradnik Ivica Pandža Orkan.

Film "Komšije" dosad je prikazan u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Topuskom, Glini, Bjelovaru i Daruvaru.

(Hina) ag mć

Pročitajte više