Premijera drame "Otok svetog Ciprijana" u splitskom HNK 15. travnja

Na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 15. travnja, izvest će se drama "Otok svetog Ciprijana", koju je prema motivima Ranka Marinkovića napisala Lada Martinac Kralj i režirao Ivica Kunčević, a glavne uloge nose Pero Kvrgić i Boris Dvornik, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Redatelj je istaknuo kako predstava, u kojoj se isprepleću tipično marinkovićevski motivi, okuplja brojnu i raznovrsnu glumačku ekipu na čelu s doajenima hrvatskoga glumišta Perom Kvrgićem i Borisom Dvornikom, koji se na kazališnu scenu vraća nakon punih šest godina. Riječ je zapravo o humornoj tragediji koja je po temi koju obrađuje vrlo suvremena jer, prema redateljevim riječima, "u predstavi prevladava scenografski minimalizam i maksimalan glumački angažman". Radnja je smještena na otoku u izoliranoj sredini u kojoj se neprestano odvijaju malomišćanska prepucavanja i spletkarenja, a zapravo ni oko čega.

Uz Kvrgića i Dvornika u predstavi sudjeluju Ilija Zovko, kao Kvrgićeva alternacija, Zoja Odak, Dara Vukić, Josip Genda, Ksenija Prohaska, Snježana Sinovčić-Šiškov, Dora Polić, Mirko Kraljev, Trpimir Jurkić, Josip Zovko, Nenad Srdelić, Pero Vrca, Franko Strmotić, Tihomir Šiškov i Dora Ružić.

Lada Martinac Kralj tekst je dovršila još prije desetak godina i odmah ga namijenila splitskom dramskom ansamblu, no tek nakon sedam dorađivanja uz pomoć prof. Mihovila Dulčića, koji ga je akcenturirao i obradio na srednjodalmatinskoj čakavici, došlo se do verzije koja dospijeva na kazališne daske.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više