Premijerka Kosor: Znala sam od početka da nema ništa sporno s mojim stanom

NAKON što je SDP-ov zastupnik Igor Dragovan putem medija pozvao Glavnog državnog odvjetnika da utvrdi pod kojim uvjetima je predsjednica Vlade stekla stan u kojem živi, iako im inače treba puno puno više vremena, DORH je ovaj put po kratkom postupku utvrdio kako nepravilnosti ili osnove za kazneno djelo nema.

Radilo se o velikom interesu

"Ja sam znala od početka da tu nema ništa, svako malo kad je nekome trebala moja osoba kao vreća po kojoj bi se bubalo, onda se izvlačilo to pitanje. Poruka gospodinu Dragovanu, koji je izašao s tim pitanjem, je da je adresa www.dorh.hr. U borbi protiv korupcije nećemo posustati, ja neću posustati, idemo do zadnjeg daha, nema nedodirljivih", kazala je Kosor u Valpovu.

Na primjedbe kako je slučaj brzo riješen, kazala je da je DORH isti dan zatražio od nje očitovanje te da je to u redu jer se radilo o velikom interesu.

DORH obavio izvide: Kosorica je stan dobila po zakonu

DORH je u priopćenju javnosti naveo kako je po pitanju premijerkinog stana obavio izvide te zatražio očitovanje premijerke Kosor. "Povodom našeg zahtjeva, dostavila nam je svu dokumentaciju u svezi stjecanja stanarskog prava na stanu u Šeferovoj 4 i kupnje tog stana", navodi DORH u priopćenju za javnost.

DORH je iz dostavljene dokumentacije zaključio kako je "Jadranki Kosor priznato stanarsko pravo na stanu u Zagrebu, Šeferova 4, odlukom Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Stambene komisije, na način i u postupku propisanom Pravilnikom o dodjeli stanova i stambenih kredita Ministarstva obrane, te da je Ugovor o prodaji stana sklopljen u skladu s odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo".

Zaključuju kako je premijerki stran prodan pod istim uvjetima kao i drugim građanima stoga, navode, nema osnova sumnje da bi u postupku dodjele stana na korištenje bilo počinjeno kazneno djelo.

Kosor - osoba zaslužna za oružane snage RH

Podsjetimo, priča o Kosoričinom stanu stara je 15 godina, a prvi ju je u javnost iznio Feral Tribune. Sve je počelo u rujnu 1995. godine, kad je na vrata obitelji Drobac u Šeferovoj 4 pokucao invalid Hrvatske vojske. Obitelj Drobac tada se sastojala od samo dva člana - maloljetnih dječaka koji su neposredno prije rata izgubili oca, pukovnika JNA, a nedugo zatim i majku.

Braća Drobac dobila su izbor; ili će hrvatskom branitelju prepustiti stan, a zauzvrat uzeti njegov puno manji stan na Peščenici, ili će ih on izbaciti i svejedno se useliti. Braća Drobac tada su završila na Peščenici. Vojni invalid iselio se nakon samo nekoliko mjeseci, a u stanu ga je zamijenila Jadranka Kosor.

Premijerka je, naime, pravo na stan u kojem i danas živi, ostvarila unutar kategorije "osobe zaslužne za oružane snage RH i Republiku Hrvatsku sukladno odluci ministra obrane".

Tragedija obitelji Drobac

Prema člancima 12. i 14. iz MORH-ova Pravilnika o dodjeli stanova i stambenih kredita koji je tada bio na snazi, dvočlane obitelji imale su pravo na stan ne veći od 50 kvadratnih metara. Jadranka Kosor tada je živjela samo sa svojim sinom, ali njena je dvočlana obitelj ipak dobila dodatnih 40 i kusur kvadrata. Kosor je kasnije otkupila stan i to po simboličnoj cijeni od 30.000 tadašnjih njemačkih maraka.

A sudbina dvojice mladića koje je hrvatski ratni invalid lišio obiteljske imovine jer je smatrao da na to ima pravo, nije bila nimalo blistava. Stariji brat Drobac odavno je mrtav. Nesretni mladić počinio je samoubojstvo skokom s jedne zgrade na Peščenici nedugo nakon što je izbačen iz svog obiteljskog stana. Njegov mlađi brat Branislav, prema riječima prijatelja i poznanika, jedva preživljava, a muče ga i psihički problemi.

Mesić se povukao - legitimno je ono što su utvrdile institucije

Iako je predsjednik Stjepan Mesić još prije tri godine iskopao priču o Kosoričinom stanu iz kojeg su izbačeni maloljetni sinovi pokojnog pukovnika JNA, danas je povukao svoj navode o eventualnoj nelegalnosti kupnje stana u Šeferovoj. Kako je objasnio, za njega je legitimno ono što su utvrdile institucije i jedino to može prihvatiti.

Pročitajte više