KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Preminula rodilja nije bila cijepljena. U Zaraznoj još jedna na umjetnim plućima

Foto: Marko Prpić/Pixsell

KLINIKA za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" objavila je sinoć kako je kod preminule rodilje zaražene covidom-19 došlo do multiorganskog zatajenja unatoč poduzetom liječenju, kao i da se utvrđuju okolnosti smrti bebe stare 23 dana koja je umrla u subotu, 30. listopada.

Dr. Barušić: Imamo još jednu rodilju na ECMO-u, isto nije cijepljena

Danas je Index doznao da preminula rodilja nije bila cijepljena, što nam je potvrdio zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti, dr. Zoran Barušić.

Rekao je i da se u ovom trenu kod njih nalazi još jedna rodilja na ECMO uređaju.

"Preminula rodilja nije bila cijepljena. U ovom trenu imamo još jednu rodilju u Jedinici intenzivnog liječenja. Također se nalazi na ECMO-u. Ona je sad stabilno, no sve je nepredvidljivo u ovoj bolesti", kazao nam je dr. Barušić.

Kazao je kako ni ona nije cijepljena.

Istražuju smrt bebe stare 23 dana

Što se tiče preminule bebe, rekao je da su sve što su dosad saznali i objavili na internetskoj stranici bolnice te da je beba stara 23 dana bila pozitivna na covid i da se sad istražuje što je dovelo do bebine smrti.

Podsjetimo, na stranici Klinike sinoć su objavljene informacije o smrti rodilje te smrti bebe koja je s roditeljima čekala jučer ispred Zarazne.

"Sa žaljenjem priopćavamo da je 2. studenog preminula bolesnica rođena 1979. godine, koja je nakon učinjene hitne sekcije i dovršetka trudnoće premještena u našu Kliniku zbog covid-19 pneumonije i teškog zatajenja kardiorespiratornog sustava", navode iz bolnice.

"U našoj ustanovi je započeta izvantjelesna oksigenacija (ECMO). U daljnjem tijeku boravka dolazi do multiorganskog zatajenja te bolest, usprkos poduzetim mjerama liječenja, završava smrtnim ishodom. Obitelji preminule izražavamo iskrenu sućut", navodi se u priopćenju Ravnateljstva.

Umrla i beba dok je čekala pred bolnicom s roditeljima

Iz Klinike su priopćili i da se utvrđuju okolnosti smrti zaražene bebe stare 23 dana koja je umrla 30. listopada, što nam je dr. Barušić potvrdio i danas.

"Sve okolnosti smrti se utvrđuju te će, nakon potrebne analize kompletne medicinske dokumentacije i eventualnih dodatnih postupaka, javnost biti informirana o uzrocima smrti. Upućujemo iskrenu sućut obitelji u ovom teškom trenutku", navodi Ravnateljstvo Klinike.

Roditelji su s djetetom pozitivnim na koronu čekali pred bolnicom u redu za hitan prijem kada je dijete prestalo disati. Liječnici su dotrčali i pokušali reanimirati bebu, no nije joj bilo spasa.

Pročitajte više