Preminula ugandanska mistična pobunjenica

ALICE LAKWENA, žena koja je pokrenula pobunu u Ugandi, a koja se nastavlja do dan danas, umrla je u egzilu u Keniji, nakon duge bolesti.

Lakwena je bila jedna od mističnih afričkih pobunjeničkih vođa, koju su sljedbenici štovali kao nekakvo polubožanstvo. Osnovala je Pokret svetog duha, pobunjeničku grupu koja je s aktivnošću počela 1986., kad je današnji pedsjednik Ugande Yoweri Museveni s vlasti skinuo Miltona Obou.

Pobunjenici iz Pokreta smatrali su da ih Lakwena može zaštititi mističnim uljem, koje će pretvoriti metke u vodu, i nasrtali na vladine snage punim prsima. Za vrijeme borbe pjevali su himne. U toku pobune uspjeli su doći na 130 km od glavnog grada, ali onda su ih vladine snage porazile 1988.

Nakon toga Lakwena je pobjegla u Keniju, gdje je ostala do svoje smrti.

Možda najbitnije vezano za Lakwenu je to što je u Pokretu svetoga duha bio njezin bratić Joseph Kony, koji je nakon propasti Pokreta pokrenuo vlastitu pobunjeničku grupu, Gospodnju vojsku otpora, koja je i dan danas u sukobu s ugandanskom vladom.

GVO i vlada trenutno vode prilično neuspješne pregovore u Sudanu, a tokom pobune je oko 1,6 milijuna ljudi iz Ugande protjerano iz domova.

Kony također nastavlja s mistikom pobunjeništva, njegovi vojnici ga gledaju kao vođu kulta, a tvrdi da želi uspostaviti  državu stvorenu po Deset Božjih zapovjedi. Redove popunjava otimajući djecu koje novači u vojnike ili seksualno roblje, a protiv njega i trojice suradnika podnesena je optužnica za ratne zločine na međunarodnom sudu u Haagu.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više