Preminuo francuski nacistički kolaborator Papon

FRANCUSKI nacistički kolaborator Maurice Papon, osuđen za slanje francuskih Židova u njemačke koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu, preminuo je danas u dobi od 96 godina.

Ranije ovog tjedna Papon je podvrgnut operaciji kako bi mu bio namješten pacemaker nakon što je hospitaliziran zbog srčanih problema.

Za vrijeme okupacije Francuske Papon je surađivao s Nacistima i pomogao im pri zatvaranju oko 1500 francuskih Židova u koncentracione logore. 1998. je zbog toga osuđen na 10 godina zatvora, ali je oslobođen već 2002. zbog svojih poodmaklih godina, iako nikad nije pokazao ni trunku kajanja za zločine koje je počinio.

2004. je podnio zahtjev za ponovnim suđenjem, ali je francuski Vrhovi sud to odbio.

Paponova uloga u holokaustu se otkrila prilično kasno zahvaljujući tome što je tijekom svoje karijere državnog službenika pokazao izvrstan talent da se prilagodi vlastodršcima. Prije rata je bio povezan s ljevičarskim vladama, za vrijeme rata je bio vjerni pristaša maršala Petaina i suradnik nacista, dok je za vrijeme oslobođenja Francuske stvorio izvrsne veze s pokretom generala De Gaullea.

Povezanost s degolistima mu je omogućila ne samo da izbjegne čistke, odnosno likvidacije pristaša višijskog režima, nego i da godinama napreduje u državnoj upravi, sve dok 1958. godine nije postao načelnik pariške policije.

Njegov devetogodišnji mandat se tada povezuje uz niz afera, od kojih je najzloglasniji tzv. pariški masakr 1961. godine, kada je u zgradama pariške policije u nikada razjašnjenim okolnostima strijeljano između nekoliko desetaka i nekoliko stotina pristaša pokreta za alžirsku nezavisnost.

Papona je De Gaulle natjerao na ostavku 1967. godine, nakon čega je on nastavio karijeru u diplomaciji, poslovnim krugovima, kao i u degolističkoj stranci UDR.

Podatke o Paponovom sudjelovanju u holokaustu je u svom članku razotkrio satirički tjednik "Okovani patak" 1981. godine, za vrijeme tadašnje predsjedničke kampanje. Dvije godine kasnije je započeo jedan od najdužih i najkompliciranijih sudskih procesa u Francuskoj, opterećen brojnim proceduralnim i tehničkim greškama. Mnogi smatraju da je razlog tome nastojanje francuske države da iz dokaznog materijala "očisti" sve detalje koji bi mogli kompromitirati poratne uglednike koji su svojevremeno sudjelovali u višijskoj vladi.

"Borio se do kraja i umro kao slobodan čovjek", rekao je njegov odvjetnik Francis Vuillemin, prenosi BBC. 

Paponovu smrt ipak nisu svi ispratili lijepim riječima. "Papon možda jest umro mirno, ali njegove žrtve zato sigurno nisu. Pamtit ćemo ga kao kriminalca i kao simbol odgovornosti koju Francuska ima za pokušaj uništenja Židova u Europi", rekao je Benjamin Abtan, predsjednik Francuske udruge židovskih studenata.

P.V./D.A.
Foto: AFP

Pročitajte više