Preminuo "otac" krionike Robert Ettinger: Zamrznuli ga pored majke i dvije supruge

ROBERT ETTINGER, "otac" pokreta krionike koji zagovara zamrzavanje tijela umrlih u nadi da će ih napredna medicinska tehnologija jednog dana moći vratiti među žive, umro je u 92. godini.

S obzirom na svoju karijeru sasvim je logično da je izrazio želju da i sam bude zamrznut, pa je postao 106. osoba čije je tijelo pohranjeno u detroitskom Institutu krionike kojeg je utemeljio 1976. godine. Bit će smješten između majke i svoje dvije supruge, piše Daily Mail.

Tretman košta 28.000 dolara

Ettinger je teško ranjen u Drugom svjetskom ratu, a njegove noge su spašene tek nakon nekoliko kompleksnih operacija. To je u njenu pobudilo optimizam i vjeru u očuvanje života kroz tehnologiju. Inspiriran knjigama znanstvene fantastike i napretkom tehnologije, počeo je vjerovati u život poslije smrti. Bio je uvjeren kako će već tada znanstvenici početi raditi na zamrzavanju, ali kako to nije bio slučaj, odlučio je preuzeti stvar u svoje ruke. Napisavši knjigu "Mogućnost besmrtnosti", 1964. godine je širu javnost upoznao s krionikom i otad je imao sve više poklonika svoje teorije.

Koncept krionike temelji se na praksi očuvanja tijela preminulih na ekstremno niskim temperaturama. Tijela se čuvaju u posebnim spremnicima tekućeg dušika, na temperaturi od -196 Celzijevih stupnjeva. Cijena ovakvog tretmana u njegovom institutu iznosi 28.000 dolara.

Pročitajte više