PREMINUO POSLJEDNJI PARIŠKI NADREALIST

Gordon Onslow Ford, posljednji član grupe pariških nadrealista iz 1930ih godina pod vodstvom Andrea Bretona, preminuo je u Kaliforniji, izvješćuje u srijedu BBC. L

Onslow Ford rođen je u Engleskoj 1912., a 1938. se priključio grupi koju su činili Breton, Max Ernst i Yves Tanguy, s kojima je radio do 1944. godine. Tada je u SAD-u osnovao grupu pod nazivom Dynaton i, pod zaštitnim znakom krugova, točaka i crta, bacio se u oslikavanje "unutarnjih svjetova". Bretona je nadživio za 37 godina, dok je Tanguy umro 1955., a Ernst 1976. godine.

Onslow Ford se priključio Britanskoj mornarici nakon vojne obuke, ali je izašao 1937. kako bi se posvetio slikanju. Odselivši se u Pariz, radio je s Fernandom Legerom i čileanskim umjetnikom Robertom Mattom, prije no što se pridružio nadrealistima.

Godine 1941. otputovao je u New York, gdje je sreo i oženio književnicu Jacqueline Johnson. Zajedno su odselili u Meksiko i zatim u Kaliforniju, gdje je postepeno napustio nadrealizam.

Zadnjih pola godine života proveo je radeći na izoliranim brežuljcima kraj mjesta Inverness u sjevernoj Kaliforniji, gdje je doživio moždani udar.

Pročitajte više