Prepirka bivših ministara u emisiji. SDP-ovac: Ne laprdaj, idi plači kod Plenkovića

Screenshot: HRT

Saborski zastupnici, SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić i HDZ-ov Marko Pavić, posvađali su se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Prepirka nekadašnjih ministara počela je tijekom rasprave o pitanju kupuje li vlada proračunom glasove za iduće izbore ili zbilja pokušava pomoći najugroženijim stanovnicima.

Prihodi za iduću godinu su, u odnosu na plan za 2023., veći za tri posto, a rashodi za 11.2 posto. Proračunski manjak bi trebao biti ispod tri posto. Prema metodologiji ESA 2010., iduće godine bi trebao biti 1.9 posto BDP-a.

SDP-ovac: Vlada je dodatno zaštitila banke, kladionice i velike trgovačke lance

"Malo je optimistično da vlada očekuje isti rast BDP-a kao u 2023. jer ono što se događa u srednjoj Europi i Njemačkoj miriše na recesiju. Malo je nerealno što se računa da bi izvanproračunski korisnici (lokalna uprava i samouprava) bili u višku, a da bi ukupan manjak koji bi ostvarila država bio 4.6 posto.

U mreži Prvog, 21.11.2023.

Pratite uživo 🔛 Kupuje li vlada proračunom za iduću godinu glasove birača ili je riječ o realnom i održivom planu trošenja državnoga novca usmjerenom ka očuvanju gospodarskoga rasta i pomaganju najugroženijih građana? O tome U mreži Prvog. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Objavljuje HRT Vijesti u Ponedjeljak, 20. studenoga 2023.

Znate dobro da centralna država radi pritisak na HDZ-ovce da zbog ukidanja prireza ne dižu porez na dohodak. Proračunu prijeti i trošak kamata na javni dug. Povećanje plaća je došlo prekasno. Žao mi je što je vlada odustala od daljnjeg poreza na ekstraprofit čime je dodatno zaštitila kladionice, banke i velike trgovačke lance", rekao je Hajdaš Dončić "U mreži Prvog".

HDZ-ovac Pavić je rekao da je ovo osmi proračun Andreja Plenkovića i da on odražava sedam godina rasta BDP-a od 20 milijardi eura u apsolutnom iznosu. Kazao je da od toga dolazi okvir za povećanje rashoda, ali da usprkos tome pada javni dug.

Hajdaš Dončić Paviću: Ne laprdaj bez veze, idi plači kod Plenkovića

"Samo da još kažem Paviću da ne laprda bez veze - javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste - s 45.7 na 46.9 milijardi eura", kazao je Hajdaš Dončić.

Na Pavićevu opasku da "bude pristojan i ne bude nervozan što će izgubiti izbore", odgovorio je da je on "inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan".

"Idemo s argumentima. Dvije milijarde eura za školstvo, ulaganja u zdravstvo, sigurnost (Rafalei). Proračun ministarstva za regionalni razvoj je ove godine rastao za par stotina milijuna eura, projekt Slavonija dvije milijarde eura, ulaganje u Banovinu. Sve to govori koliko vlada politikom modernog suverenizma radi", rekao je HDZ-ovac te naglasio kako se udio javnog duga u odnosu na BDP smanjio.

"Joj, daj tamo plači kod Plenkovića. Svi epohalni projekti koji se tiču Slavonije, Banije i Gorskog kotara rezultirali velikim ‘ostankom’ građana RH. Dakle, Hrvatska se iselila. Ovo ima ime – 'investicije u katedrale u pustinji'. To vam je način kako HDZ vodi regionalnu politiku. Provjerite brojke", kazao je Hajdaš Dončić u emisiji "U mreži Prvog".

Pročitajte više