"Preporod" kritizira upute za rasterećenje osnovnih škola

HRVATSKI školski sindikat "Preporod" krizirao je danas upute za praćenje projekta rasterećenja učenika koje je Ministarstvo prosvjete i športa uputilo krajem siječnja osnovnim školama jer smatra da su one krajnje nestručne i opasne.

Uputama se učitelji dovode pod nekompetentnu kontrolu ravnatelja i stručnih suradnika, rekao je predsjednik "Preporoda" Vinko Filipović i dodao da stručnost učitelja može ocijeniti samo kompetentan stručnjak za pojedini nastavni predmet.

Projekt je napravljen površno i bez ikakve sadržajne intervencije u udžbenicima pa ga je nemoguće kvalitetno provesti, kazao je.

Uputa je neodgovorna prema dobronamjernim ravnateljima jer traži od njih nešto što ne mogu kvalitetno napraviti, a opasno je sredstvo u rukama neodgovornih ravnatelja jer ju mogu zloupotrijebiti kao obračun protiv nepoćudnih učitelja, rekao je.

Dokument, za koji je, kaže, odgovoran pomoćnik ministra Josip Milat, Filipović je smjestio na "razinu pedagoške misli 19. stoljeća".

Žalosnim drži činjenicu da još nitko nije javno progovorio protiv uputa, što je ocijenio cehovskim kukavičlukom ravnatelja osnovnih škola.

"Preporod" je podržao ostavku saborskog zasupnika SDP-a Zlatka Šešelja nakon donošenja Zakona o udžbeničkom standardu, ali je smatra zakašnjelom. "Već je doneseno niz stručno neprihvatljivih zakona iz odgoja i obrazovanja kao rezultat političke trgovine SDP-a i HSS-a. Ako prihvate i Projekt reforme odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće, to će biti politički zločin počinjen jedino u ime debljih lisnica saborskih zastupnika", zaključio je Filipović.

Pročitajte više