"Preporod"o projektu obrazovnog sustava Ministarstva prosvjete

PREDSJENDIK Hrvatskog školskog sindikata "Preporod" Vinko Filipović ocijenio je danas na konferenciji za novinare da je prijedlog Projekta hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava za 21. stoljeće, koji je izradilo Ministarstvo prosvjete, propao.

Projekt Ministarstva prosvjete, koji sadrži prijedlog o obveznom obrazovnom sustavu u trajanju od devet godina, nije provediv bez novih škola i upošljavanja novih kadrova, kazao je Filipović.

Neprihvatljivim smatra i prijedlog po kojemu bi učitelji razredne nastave predavali učenicima do šestog razreda osnovne škole kao i opisno ocjenjivanje učenika do šestog razreda.

"Ministarstvo prosvjete uočilo je neprovedivost vlastitih prijedloga i vjerojatno će od njih odustati", naveo je Filipović, dodavši da su "u izradbu tih prijedloga uzaludno utrošene tri godine". Istaknuo je da predloženi projekt nije prihvatila većina saborskih zastupnika kao ni saborski Odbor za obrazovanje. Prijedlog je vraćen na doradu, a mi u Sindikatu procjenjujemo da ga Sabor više neće razmatrati, rekao je.

Filipović smatra da Sabor treba donijeti odluku da se poveća izdvajanje iz BDP-a za izgradnju i opremanje škola te za povećanje plaća prosvjetnih djelatnika.

Izdvajanjem od 0,5 posto BDP-a na godinu za šest bi se godina dostigla stopa izdvajanja za prosvjetu koja se primjenjuje u zemljama Europske unije, kazao je.

Po njegovim riječima, potrebno je napraviti reviziju postojećih školskih planova i programa te hitno izmijeniti sadržaje udžbenika i smanjiti "hiperinflaciju" alternativnih udžbenika.

Navedene prijedloge Sindikat je uputio saborskom Odboru za obrazovanje, a veći ga je dio zastupnika podržao, rekao je Filipović.

Pročitajte više