KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Prešli smo 3000 mrtvih. Pravi je trenutak za sjetiti se Plenkovićeve izjave

Foto: FaH/Index

HRVATSKA je danas prešla brojku od 3000 preminulih od posljedica covida-19. Više od pola godine ranije, 26. svibnja, premijer Plenković ustvrdio je da je njegova vlada pobijedila covid.

Plenković se u svibnju hvalio pobjedom nad covidom: Što da smo imali 3000 mrtvih?

"Hrvatska je pobijedila covid-19. Ova vlada je pobijedila covid-19, mi smo savladali epidemiju", hvalio se Plenković.

"Kakvo bi bilo ozračje u Hrvatskoj da smo imali 3000 mrtvih?" upitao se tada Plenković, a ovih dana dobio je odgovor na svoje pitanje. Ozračje je takvo da je javnost ljuta, Stožer gubi na vjerodostojnosti, a vladajući prozivaju medije koji se usuđuju propitivati licemjerne odluke.

> Alemku Markotić razbjesnilo pitanje o ponoćki: "Smetaju vam Crkva i Vukovar"

Uz više od 3000 preminulih okolnosti su takve da je prema podacima ECDC-a od prije dva dana Hrvatska na prvom mjestu po 14-dnevnoj incidenciji zaraženih na 100.000 stanovnika, što znači da smo najgori u Europskoj uniji. Danas su uvedene mjere koje praktički predstavljaju lockdown, s obzirom na to da je zabranjeno putovanje među županijama do 8. siječnja. Kao i mjere o najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva na privatnim okupljanjima. Gotovo sve djelatnosti su stavljene na čekanje, osim, dakako, crkvenih.

Ipak, za mise je preporuka da se slušaju online, putem radija ili TV programa, dok vodeći ljudi Stožera poput Alemke Markotić i Krunoslava Capaka tvrde da će božićnoj misi prisustvovati. I pri tom se ljute kada ih se upita kakvu poruku šalju javnosti. Isto kao i Plenković koji kaže da će na misu ići ako bude mogao tvrdeći da nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. 

> Stožer traži da se mise prate online. Plenković: Ići ću na polnoćku ako budem mogao

Plenkoviću ne pada na pamet prihvatiti odgovornost za poraz, kaže da stoji iza izjave o pobjedi

No licemjerje ne staje tu, jer premijeru koji se busao u prsa pobjedom nad covidom danas ne pada na pamet da prihvati odgovornost za poraz. Štoviše, situacija koja mu je prije više mjeseci izgledala neuhvatljivo strašnom, danas to više nije. Danas je taj scenarij koji je postao stvarnost još jedna Plenkovićeva pobjeda.

Prije dva dana Plenković je tako u kontekstu loših brojki posljednjih tjedana upitan da komentira svoju izjavu iz svibnja kad je kazao da je vlada pobijedila koronavirus. Premijer je rekao da stoji iza te izjave.

> Plenković komentirao svoju izjavu da je vlada pobijedila koronavirus

"Što se tiče pobjede nad covidom-19 u prvom poluvremenu, ja uz to stojim. Mi smo u svibnju i lipnju u 20 dana, mislim da nije bilo više od 10 ili 12 zaraženih. To nam je omogućilo sezonu i održavanje izbora i iza toga stojim. Nije to bila nikakva slavodobitnost. Imali smo bolju sliku nego mnoge zemlje EU, bez obzira na to što je drugi val ovakav kakav je", kazao je.

Plenković: Vlada je napravila sve što je mogla

"Znali smo da će zima i jesen biti teži nego proljeće, nismo uzalud imali Znanstveni savjet, oni su nam ukazivali na sezonalnost virusa, to je bilo notorno i javno komuniciramo. Nije ovo nešto što pogađa samo Hrvatsku. Pogledajte brojeve u Sloveniji i Njemačkoj, tamo su unatoč brojnim restriktivnim mjerama loše brojke. Covid je unatoč svemu vrlo intenzivan", rekao je prije dva dana, a istog stava je i danas kada je na pitanje da komentira kritiku SDP-ovog predsjednika Peđe Grbina o vođenju koronakrize odgovorio nabrajanjem onoga što mu danas predstavlja uspjehe.

"Oporba cijelo vrijeme kritizira nakon što je bila potučena do nogu. Vlada je napravila sve što je mogla, nabavu materijala, osigurali smo turističku sezonu, imali smo izbore, pronašli sredstva da zadržimo radna mjesta i imamo sve pretpostavke da restriktivne mjere koje smo i danas donijeli pridonesu smanjenju broja zaraženih i da se prije proljeća počnemo oporavljati. I ako oporba nema drugog argumenta, ja to razumijem", rekao je Plenković koji od javnosti valjda očekuje da razumije novonastalu situaciju kao još jednu premijerovu pobjedu.

Pročitajte više