Presuda Hodorkovskom 27. travnja

MOSKOVSKI sud trebao bi donijeti presudu u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegovog bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova 27. travnja.

Hodorkovski i Lebedev su optuženi po 11 točaka ruskog kaznenog zakona za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, kao i za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

Tužiteljstvo traži za Hodorkovskog i Lebedeva zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, dok za Krajnova traži uvjetnu kaznu zatvora od 5 i pol godina budući da je djelomično priznao krivnju.

Hodorkovski (41) je odbacio sve optužbe zbog kojih je u pritvoru od listopada 2003., a isto je učinio i Lebedev.

"Ne smatram se krivim ni po jednoj točki optužnice koja mi je predočena", kazao je Hodorkovski pred sucima na početku davanja svog iskaza 25. veljače ove godine na suđenju koje je počelo u lipnju 2004.

"Optužuje me se za kaznena djela koja jednostavno ne postoje, ili koja su izmislili istražitelji", istaknuo je tada poduzetnik i nazvao optužbe "nezakonitim i lažnim". Rekao je da su optužbe politički motivirane i da iza njih stoji Kremlj.

Hodorkovski je u svom prvom iskazu istaknuo da je "ponosan" na svoj rad i na godine koje je proveo na čelnoj dužnosti u Jukosu.

Tužitelj Dimitrij Šohin izjavio je u srpnju prošle godine da se Lebedev pridružio skupini predvođenoj Hodorkovskim, kojoj je cilj bio ovladati dionicama velikih ruskih kompanija tijekom privatizacije devedesetih godina.

Hodorkovski, jedan od glavnih oligarha, koji se obogatio jeftino kupujući dionice državnih tvrtki nakon pada Sovjetskog Saveza, i jedan od najbogatijih Rusa, uhićen je u maniri najboljih američki akcijskih filmova. Do zuba naoružani ruski specijalci uhitili su ga u listopadu 2003. u njegovu privatnom avionu na sibirskom aerodromu, te ga s lisicama na rukama i kapuljačom na glavi prebacili u jedan od dobro čuvanih moskovskih zatvora.

Mnogi misle da je suđenje kazna za njegove političke ambicije te da je ono označilo prekretnicu u odnosima Kremlja i krupnog kapitala.


Pročitajte više