Presuda Plavšić pravomoćna, o zatvoru odlučuje Theodor Meron

PRESUDA Biljani Plavšić, bivšoj predsjednici Republike Srpske, postala je pravomoćna 1. travnja po isteku roka u kojoj ni obrana ni optužba nisu uložile žalbu na 11-godišnju kaznu zatvora koju joj je izrekao Haški sud (ICTY), rekao je u srijedu glasnogovornik Suda Jim Landale.

"Presuda je prvovaljana, nitko nije uložio žalbu u propisanom roku" od 30 dana, potvrdio je Landale u telefonskoj izjavi za Hinu.

Na upit o donošenju odluke o zemlji u kojoj će Plavšić izdržavati kaznu, glasnogovornik je rekao kako "odluka u cijelosti ovisi od predsjednika Tribunala, suca Theodora Merona".

Predsjednik ICTY-a će prethodno obaviti konzultacije sa zemljama koje imaju ugovor o prijemu haških osuđenika na izdržavanje kazne i primiti sugestije strana u postupku, rekao je Landale, dodajući kako ne može reći u kojem je roku moguće očekivati tu odluku.

Ugovor o prijemu osuđenika ICTY-a potpisalo je devet zemalja.

Biljana Plavšić (72), jedina žena među 15 sudionika zločinačkog pothvata koji je predvodio Slobodan Milošević i jedina među njima koja je priznala krivnju, osuđena je 27. veljače na 11 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u BiH. U zamjenu za priznanje krivnje Tužiteljstvo je protiv nje odbacilo optužbu za genocid.

Na upit o skorom isteku 15-dnevnog roka koji je ICTY postavio hrvatskim vlastima za uručenje optužnice umirovljenom generalu HV Janku Bobetku ili njegovim odvjetnicima u zamjenu za povlačenje naloga za uhićenje i predaju, Landale je rekao kako Sud "do sada nije primio nikakvu obavijest" iz Zagreba.

"Nadamo se da će Hrvatska ispuniti svoju obvezu prema Sudu i da će stvar biti pozitivno rješena", rekao je glasnogovornik ICTY-a.

Haški sudac Carmel Agius izdao je 19. ožujka nalog za uručenje optužnice generalu Bobetku, uz zahtjev da Hrvatska potvrdi to uručenje u roku od 15 dana. Postavljeni rok istječe 4. travnja.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu u tijeku je postupak po navedenom zahtjevu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Glasnogovornik ICTY-a također je rekao da će idućega tjedna biti objavljena odluka Žalbenoga vijeća u slučaju "Čelebići", u kojem su osuđeni 2001. godine Zdravko Mucić na 9, Hazim Delić na 18 i Esad Landžo na 15 godina zatvora.

Pročitajte više