Beogradski odvjetnik: Oslobađanje Šešelja utjecat će i na drugostupanjsku presudu Karadžiću

Foto: Hina

POZNATI beogradski odvjetnik Toma Fila ocijenio je da će oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu imati, u odnosu na druge presude, najviše odjeka u regiji te je ocijenio da predstavlja preokret koji će utjecati i na drugostupanjsku presudu nedavno osuđenom Radovanu Karadžiću.


Presuda Šešelju "najviše će utjecati u regiji, jer su Hrvati već napadali Srbiju zbog lidera Srpske radikalne stranke, a sada će se vlada RH morati suočiti s time da Šešelj nije ratni zločinac”, ocijenio je Fila.

Fila, koji je bio odvjetnik obrane i pravni savjetnik mnogih optuženih Srba u Den Haagu,  presudu Šešelju smatra preokretom koji će utjecati i na drugostupanjsku presudu Radovanu Karadžiću, posebno zbog djela prvostupanjske presude u kojem se spominje Šešelj.  “Sada će se vidjeti da od toga (optužbi) nije bilo ništa”, veli ovaj odvjetnik.

Fila je naveo da je u izricanju presude Šešelju došlo do preokreta, jer nitko nije znao stajalište trećeg člana sudskog vijeća koji nikada nije vidio Šešelja i koji je zamijenio suca Frederika Harhoffa.

"Ključna stvar je u tom trećem članu vijeća. Prethodni sudac, koji je izuzet na zahtjev Šešelja, izjasnio se da je on kriv. Da je taj sudac ostao u vijeću imali bi rezultat dva naprema jedan, odnosno samo bi sudac (Jean Claude) Antonetti dao mišljenje da Šešelj nije kriv, a ostalo dvoje bi dali mišljenje da jest", konstatirao je Toma Fila.
 

Pročitajte više