Pretjerani ribolov nije jedini uzročnik nestanka ribe

PRETJERANI ribolov nije jedini razlog dramatičnog smanjenja broja riba u sjevernom dijelu Atlantskog ocena, ili u drugim dijelovima svijeta, istaknuto je na sastanku pomorskih biologa održanom prošloga tjedna u Londonu, piše list Nature.

Na broj riba u moru mogle bi utjecati i promjene u okolišu, poput globalnog zatopljenja, isticali su stručnjaci koji su od vlada zatražili da razmotre te faktore kada razmišljaju o ribolovu.

"Morski ekosustavi, posebice na sjevernom Atlantiku, osjetljiviji su na prirodnu fluktuaciju nego što se dosad mislilo", kazao je Michael Heath, biolog sa Škotskog instituta za istraživanje ribarstva iz Aberdeena i predstavnik Ujedinjenog kraljevstva u međunarodnom projektu Global Ocean Ecosystem Dynamics (GLOBEC).

Zahvaljujući projektu GLOBEC danas puno bolje razumijemo prirodne mehanizme koji utječu na more i morski okoliš, smatra Heath.

"Naš uspjeh mjerit će se time koliko informacije sakupljene zahvaljujući GLOBEC-u dopiru do onih koji donose odluke", istaknuo je škotski znanstvenik.

Biolozi misle da su velike pogreške na području međunarodnog ribarstva tijekom posljednjih nekoliko desetljeća napravljene zbog toga što se nisu uspjeli pomiriti interesi ekologije i trgovine.

Razlike između znanstvenika i ribara su velike, ističu biolozi, a jedni druge optužuju za sve manje ribe.

Znanstvenici koji sudjeluju u GLOBEC-u promatraju biološke odgovore na promjene u okolišu u morskim ekosustavima.

Dio GLOBEC-a u Ujedinjenom kraljevstu promatra promjene u ekosustavu od Baltičkog mora do Antarktike.

Za razvoj dugoročne politike ribolova, smatraju znanstvenici, ključno je pitanje odrediti koliko je smanjenje ribljeg fonda povezano s ribolovom, a koliko na to utječu promjene u okolišu.

Pročitajte više