"Prevarant stoljeća" Bernard Madoff premješten u jedan od najopasnijih američkih zatvora



BERNARD MADOFF, američki milijarder i prevarant nedavno osuđen na 150 godina zatvorske kazne zbog najveće prevare u povijesti financijskog poslovanja, premješten je u zatvorsku ustanovu srednje sigurnosti u Atalanti, navodi američka uprava za zatvore. Ne zna se je li to njegov stalni ili samo privremeni "dom".

Zanimljivo je to što se Madoff nalazi u ustanovi u kojoj je svojedobno bio smješten Charles Ponzi, izumitelj piramidalnog lanca prevare kojim se Madoff služio i koji je po njemu i dobio ime "Ponzijev lanac".

Ne zna se je li to zadnja Madoffova stanica

Zatvor srednjeg tipa u Atalanti trenutno ima kapacitet od 1,949 zatvorenika, a služi kao privremeni zatvor za zatvorenike koji očekuju suđenje ili premještaj, ili kao stalni zatvor za neke. Glasnogovornici američke uprave za zatvore nisu htjeli odgovoriti hoće li Madoff u Atalanti biti privremeno ili mu je to stalno boravište.

Nekoliko medijskih izvještaja u ponedjeljak navelo je kako je Madoff na putu prema zatvoru u Sjevernoj Carolini, ali to nije potvrđeno iz službenih kanala.

Jedan od najopasnijih zatvora u državi

Iako su se neki mediji pobunili što Madoff nije smješten u zatvor najvećeg stupnja sigurnosti, nekoliko bivših zatvorenika iz Atalante reklo je kako je zatvor u Atalanti jedan od najopasnijih saveznih zatvora u cijeloj zemlji, u kojemu zatvorenici koji čekaju na premještaj nemaju nikakav pristup osobnom vlasništvu, ne mogu obavljati telefonske pozive i ponekad imaju pravo na samo dva tuširanja tjedno.

Ako je zatvor u Atalanti Madoffova zadnja stanica, on vjerojatno neće imati pristup ustanovi koja se nalazi pored njegovog zatvora. Susjedna ustanova je zatvor s minimalnim stupnjem sigurnosti, kakve zatvorenici preferiraju, jer je kvaliteta života bolja, a razina osobne sigurnosti daleko viša, ali u takve ustanove bivaju poslani samo kriminalci osuđeni na manje od 10 godina zatvora.

Pročitajte više