Previšić u Dnevniku: Neću se povući u mirovinu, a mišljenje Ministarstva je samo mišljenje

Screenshot: HRT

DEKAN Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u Dnevniku HRT-a kazao je kako se neće sam povući s mjesta dekana.

"Neću sutra podnijeti zahtjev za umirovljenjem. Nema nikakvih zakonskih ni moralnih razloga da to učinim. Nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci ili iz bilo čijih političkih želja i razloga. Tko je to plasirao, to je druga stvar, možda je i to pitanje za Senat.

Previšić je prokomentirao i mišljenje MZOS-a.

Ministarstvo dolilo ulje na vatru

"Mišljenje Ministarstva je dodalo ulje na vatru, to je doista samo mišljenje, a ne zakonski akt. Ako je temeljeno na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt", kazao je.

> Vlatko Previšić od 3. listopada više ne može biti dekan Filozofskog

Mogu samo pozdraviti i to što je ministar Šustar predmet uputio Inspektoratu rada. Sve druge pravne instance bih također volio da se očituju, želim da se očituju o tome i da utvrde da se sve temelji na zakonu i statutu.

Meni je strana ova politizacija na Sveučilištu. Ne može se politika provoditi unutar Fakulteta. Ja ću se voditi zakonima i statutom Fakulteta. Ne znam po čemu bismo se Boras i ja štitili, osim što moramo surađivati", kazao je Previšić.

Sutra sjednica Senata

Sjednicu Senata za ponedjeljak je sazvao Boras kako bi se riješila situacija na Filozofskom fakultetu.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, koji smatraju da je štetan za Filozofski fakultet te da bi njegovi studenti došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću s obrazloženjem da postupak izbora nije proveden na propisani način. Time, po obrazloženju Senata,  "nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana". 

 Članovi raspuštenoga Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću u nedjelju su pozvali Senat da na izvanrednoj sjednici razmotri posljedice odluke o poništavanju izbora i opozovu je.

> Evo za što se točno bore studenti Filozofskog fakulteta i zašto bi im se trebali pridružiti i ostali

> Crkva preko Filozofskog fakulteta sprema udar na društvo

Pročitajte više