Previšić u Otvorenom: Angažirao sam zaštitare na Filozofskom jer su mogući teroristički napadi

Screenshot: HRT

STUDENTI Filozofskog fakulteta u Zagrebu traže da dekan Vlatko Previšić do 3. listopada da ostavku ili da ga rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras razriješi. Ako do toga ne dođe prijete blokadom Fakulteta

Večeras u Otvorenom na HRT-u raspravljalo se o tome što je razlog za ovakvu situaciju na Filozofskom fakultetu te kakav nas razvoj događaja očekuje. U emisiji su gostovali pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatko Previšić, profesorica Vesna Vlahović-Štetić s Filozofskog fakulteta te Nikica Kolar, dosadašnji predstavnik Studentskog zbora u Vijeću Filozofskog fakulteta.

Previšić se osvrnuo na to da Boras razmišlja o tome da ga smijeni.

Previšić: Moram štititi Filozofski od terorizma

"Pravo rektora je da razmišlja o tome, postoji i neka procedura,  s gledišta Senata, to je u rukama Senata, ja o tome ništa ne mogu više kazati.

Zaštitari na Zagrebačkom sveučilištu nisu prvi puta, i sada stoje na nekim fakultetima stalno uz ostale službe. Zaštitari na FFZG-u ne kontroliraju ljude koji ulaze u knjižnicu. Oni su tamo da štite prostor i zgradu od mogućih ekscesa. U vremenu u kojemu živimo, mogući su ekscesi, čak i terorizam. Ja moram štititi zgradu od nepoželjnih ekscesa. Povezano je da su se pojavili zaštitari nakon raspuštanja studentskog zbora", kazao je Previšić.

"Nadam se da ne smatrate studente teroristima", rekao je Nikica Kolar.

"Policija nije rekla da mi trebaju zaštitari, to je moja procjena. I plenum je pokazao da je cilj da me se onemogući u djelovanju", rekao je Previšić, a dodao je i kako su na Fakultetu osvanule fotomontaže, na kojima se vidi kako su on i rektor Damir Boras na koljenima pred egzekutorima terorista ISIS-a.

Mislav Ježić je kazao kako se radi o zakulisnim političkim igrama.

Ježić: Ovo je hajka na glave

"Mislim da ova atmosfera sigurno nije primijenjena Sveučilištu. Čini se da se uvela nova metoda javnoga djelovanja nakon prošlih izbora, koja se sastoji u hajci na glave nekih ljudi. Na našem fakultetu, meta je dekan Previšić. Suradnja s KBF-om je bila platforma za mobilizaciju dijela profesora i studenata na FFZG-u.

Radi se mobilizaciji na svjetonazorskoj osnovi, a sada je to prešlo u akciju da se smijeni dekan. Jasno je da nijedna od ovih optužbi nije utemeljena. Sve točke su bile racionalno pobijene na Vijeću, a opet se dogodilo da je većina glasala protiv dekana", kazao je Ježić.

Previšić je kazao kako su ga studenti u jednom trenutku zatočili u uredu na dva sata te ga spriječili u radu, no Kolar je kazao kako je Previšić odbijao svaki normalni razgovor sa studentima.

"Htio sam ja razgovarati sa studentima, oni su htjeli nazad svoje transparente. Oni su oblijepili fakultet bez dopuštenja, nemaju pravo na to, postavljati transparente po zgradi fakulteta. Ovo je bilo programirano, s jasnim političkim ciljevima. Uključujući i one koji su objavili manifest djelovanja - to je i onaj profesor filozofije koji je na Facebooku rekao: "Slomite noge zaštitarima!", on je objavio i manifest koji je potom prenio na plenum. Puzajuće osvajanje Fakultetskog vijeća su upravo oni organizirali", brani se Previšić.

Previšić napao studenta da je "lažomat"

Nakon što je Kolar opisao nedavne događaje i kontroverze na Filozofskom fakultetu, s naglaskom na događaje oko suradnje FFZG-a i KBF-a.

"Kolega je rekao toliko neistina da mi liči na lažomat. Plenum je fantomsko tijelo koje ne postoji u statutu i ni u jednom aktu. Zato sam sinoć morao zabraniti ulazak u zgradu za taj plenum", istaknuo je Previšić.

"Od početka je jasno da je pozadina politička. Jučer na plenumu su bili i Ranko Ostojić i Aleksandra Kolarić. Tu je i Neven Budak, koji je bio dekan našeg fakulteta, a srozao je razinu studija kao nitko prije njega", kazao je Ježić.

Pročitajte više