Preživjeli o rušenju zgrade na Floridi: Kao da nas je pogodila raketa

Foto: EPA

RAZMJERI katastrofalne nesreće koja je zadesila predgrađe Miamija u američkoj saveznoj državi Floridi i dalje su nepoznati. Još uvijek se traga za 99 ljudi iz zgrade koja se u noći sa srijede na četvrtak, po lokalnom vremenu, iznenada djelomično urušila u Surfsideu, predgrađu Miamija sjeverno od Miami Beacha. 

Dosad je potvrđena smrt troje ljudi, najmanje devet ih je hospitalizirano, a iz ruševina su živi izvučeni jedan 10-godišnji dječak i njegova majka, javljaju američki mediji. 

Među nestalima za kojima se traga je i obitelj prve dame Paragvaja, potvrdilo je paragvajsko ministarstvo vanjskih poslova.

>>Troje mrtvih nakon urušavanja nebodera na Floridi, još se traga za preživjelima

Preživjeli za medije prepričavaju što se točno dogodilo kada se više od trećine njihove zgrade urušilo. 

"Alarm se upalio i samo je bio sve glasniji. Svi su počeli paničariti, zgrabili smo djecu i potrčali prema vratima. Dok smo trčali prema stubištu za hitne slučajeve, svi su vrištali i paničarili. Kad smo došli do lobija, vidjeli smo samo prašinu i ruševine", ispričao je jedan mladi par za CNN. 


"Izgledalo je kao 11. rujna, doslovno"

"Nikad nisam vidio toliko vozila Hitne pomoći i policije u životu, sve odjednom. Izgledalo je kao 11. rujna, doslovno", ispričao je drugi stanovnik Surfsidea.

"Naprosto se činila (zgrada) kao da je vrlo nestabilna. A znajući na što to liči ispred mojih vrata, mislio sam da bismo se i mi svaki tren mogli naći u istoj takvoj hrpi ruševina", rekao je još jedan stanovnik ovog predgrađa.

"Mislio sam si: 'Kako bi itko to mogao preživjeti', a onda sam začuo zapomaganje. Približio sam se i vidio ruku da viri iz ruševina. Vidio sam da pokušava mahati", ispričao je Nicholas Balboa, koji je prvi pronašao spašenog dječaka i majku u ruševinama.

Raysa Rodriguez (59) spavala je u svom stanu u stambenoj zgradi Champlain Towers South kad se zgrada počela tresti u ranim jutarnjim satima u četvrtak. U prvi tren činilo joj se da se dogodio potres. Na balkonu je ugledala oblak bijelog dima koji se podiže i pojurila do svojih ulaznih vrata.

"Kad sam otvorila vrata, rekla sam, 'nema više zgrade'", ispričala je za New York Times.

"Oni neće moći pronaći te ljude (žive)"

Rodriguez je imala sreću što se njena stambena jedinica, 907, nalazi na zapadnoj strani zgrade, koja je ostala netaknuta. No nekoliko vrata niže, od jedinice 904 pa do sjeverne strane zgrade, sve se srušilo, kaže ona.

S nekim susjedima, uključujući starijeg susjeda s hodalicom i jedno dijete, gospođa Rodriguez pobjegla je stubištem za hitne slučajeve, koje je bilo mračno i prepuno krhotina, da bi stigla na drugi kat. Susjeda na tom katu ostavila je otvorena vrata svog stana, a Rodriguez i ostali utrčali su i izašli na balkon, gdje su spasioci mogli doći do njih ljestvama.

 

"Izgubila sam puno prijatelja. Oni neće moći pronaći te ljude (žive)", zaključila je Rodriguez. 

Spasioci i dalje pretražuju ruševine, ali nade je sve manje. Ipak, prijavili su da čuju zvukove koji dopiru iz ruševina.

Drugi stanovnik, 63-godišnji odvjetnik i bivši dogradonačelnik Surfsidea Barry Cohen, rekao je da su on i njegova supruga spavali kad je čuo nešto što je zvučalo poput jake grmljavine.

"Ali nikako nije prestajalo - trajalo je gotovo minutu", rekao je. Izašli su na balkon svog stana na trećem katu i vidjeli ruševine i oblake dima. Kad su pokušali izaći kroz svoj balkon, shvatili su da je vanjsko stubište blokirano ruševinama.

"Sve je bilo desetkovano. Izgledalo je kao da je (zgradu) pogodila raketa", kazao je Cohen.

Stanar kaže da se oko zgrade stalno gradilo: Sve se stalno treslo

Spustili su se do garaže, ali ni tuda nisu mogli izaći jer su cijevi bile probijene, a voda im je dopirala do potkoljenica. Potrčali su natrag do svog stana i vikali spasiocima: "Vadite nas odavde!"

Vatrogasci su na kraju spasili njega i njegovu suprugu kad su se ljestvama popeli do njihovog balkona.

Cohen je iznio i mogući uzrok urušavanja - oko zgrade se neprestano gradilo otkako su se oni preselili tamo 2018.

"Sve se stalno treslo", dodao je.

>>Stručnjak o rušenju nebodera na Floridi: Zgrada je počela tonuti još 1990-ih

Uzrok urušavanja nebodera koji je izgrađen 1981. godine još uvijek nije poznat. Potvrđeno je da su se na krovu zgrade izvodili građevinski radovi, ali ne zna se jesu li oni uzrokovali urušavanje. 

Geolog i ekolog Shimon Wdowinski s Instituta za okoliš Sveučilišta Florida rekao je za CNN da je prošle godine utvrdio kako je zgrada Champlain Towers South još 1990-ih počela tonuti.

Stanari kažu da je zajednica u zgradi bila mješovita, uključujući umirovljenike i imućne profesionalce s mladim obiteljima. Posebno je zanimljivo da se urušena zgrada nalazi samo nekoliko zgrada dalje od stana koji su na leasing kupili Ivanka Trump i Jared Kushner, kako piše The Wall Street Journal.

Pročitajte više