Prgometova zastupnica prešla u HSLS: Tražila 10 tisuća kuna i zaposlenje prijateljice

Foto: Index, Hina

"U OSMOM sazivu Hrvatskog sabora, Klubu saborskih zastupnika HSLS-BUZ kojega čine  Darinko Kosor i Dario Hrebak u ime HSLS-a te Milivoj Špika u ime Bloka umirovljenici zajedno, pridružila se i saborska zastupnica prof. dr. sc. Gordana Rusak", stoji u priopćenju kojeg smo dobili od glasnogovornice HSLS-a Sanele Dropulić.

Hrelja: Nismo mogli pristati na zahtjeve

Rusak je kao neovisna kandidatkinja bila na listi MOST-a, zatim je izbacivanjem Drage Prgometa prešla u HRID, a sada se našla kod zastupnika HSLS-a i BUZ-a. Kako doznaje Index, Rusak se nudila i zastupnicima umirovljenika, konkretno Silvanu Hrelji, a imala je i posebnu lista zahtjeva.

Jedan od zahtjeva je izdvajanje oko 10 tisuća kuna mjesečno u zaseban fond s kojim bi Rusak mogla raspolagati za "provedbu znanstvenih projekata". Drugi zahtjev vezan je uz zapošljavanje Sanele Dropulić s minimalnom plaćom od 10 tisuća kuna mjesečno te podpredsjedništvo u klubu zastupnika.

"Da, kontaktirala me je zastupnica Rusak. Imala je listu zahtjeva, no rekao sam kako mi na to ne možemo pristati", rekao nam je zastupnik Hrelja. Podsjetimo, nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina napustio je Klub zastupnika HRID-a i osnovao zajednički klub s dvoje HSU-ovih zastupnika Silvanom Hreljom i Marijom Ilić.

Prgomet: Nije bilo problema


"Javila mi se prošli tjedan, no rekao sam kako svoje zahtjeve može ispuniti u klubu zastupnika Hrid-a", rekao je Hrelja.  U izjavi za Index, Drago Prgomet potvrdio nam je kako je zastupnica Rusak razgovarala s Hreljom te s HSLS-om.

"Poznato mi je da je postojao kontakt. No, ne znam zašto ne želi biti s nama. Do sada nije bilo nikakvih problema i ne znam da postoji neka razmirica", rekao je Prgomet za Index koji sada nema više Klub zastupnika.

Oko liste zahtjeva pokušali smo upitati samu Rusak, no nije nam danas odgovarala na pozive i SMS poruke. Dropulić nam se javila, no rekla nam je kako se sve nalazi u priopćenju. Inače, Dropulić je bila glasnogovornica MOST-a koja je smijenjena, a sada je odjednom u priopćenju o prelasku Rusak potpisana kao glasnogovornica HSLS-a!?

Rusak: HSLS-u su znanstvenici bili na prvom mjestu

"Nakon izbora postala sam saborska zastupnica. Razvojem političke situacije moje želje da djelujem u politici u pravcu razvoja i unapređenja znanosti i obrazovanja nisu se razvijale u željenom pravcu. Imajući na umu da je HSLS od svog osnutka uvijek oko sebe okupljao intelektualce, stručnjake i znanstvenike koji su stavljali interes Hrvatske na prvo mjesto, smatram da svoje djelovanje kao neovisne saborske zastupnice upravo trebam usmjeriti kroz Klub zastupnika HSLS-BUZ", stoji u priopćenju kao izjava zastupnice Rusak.


 

Rusak u HSLS-ui

Pročitajte više